Півтисячі гривень за деревце — зелений бізнес фермера з Луганщини

9 березня 2018 8201 0
Саджанці ялини перед продажем
hickoryhollownursery.comСаджанці ялини перед продажем

Максим Новак з Луганська разом з родиною створив власне тепличне господарство у селі Горське Луганської області. У розпліднику вирощують близько 15 видів хвойних дерев, декоративних рослин, в теплиці — розсаду, овочі та зелень. Зі слів фермера, якщо правильно піклуватись, дерево, що коштувало 20 гривень, через декілька років можна продати за 500 грн. Про це розповідає gazeta.ua.

Спершу у господарстві висадили 2000 дерев, що купували у Польщі, Тернополі та у Сумській області. Загалом, витратили близько 50 тисяч грн. Ще понад 100 тисяч грн пішло на будівництво теплиці розміром 6 на 30 метрів. Кошти на теплицю отримали завдяки гранту Програми розвитку ООН в Україні.

Читати по темі: Садівникам відшкодовуватимуть 80 % вартості посадкового матеріалу

«Більше купують тую та ялівець. Вартість туї у 2,5 метри — 2000 грн. У місяць продаємо близько 350 дерев. Зараз є дерева віком 5-6 років. Та якщо клієнт хоче більше дерево, шукаємо по інших розплідниках. 97 % дерев, що продаємо — приживаються. Замінюємо, якщо саджанець пропав по нашій провині», — розповідає Максим Новак про свій бізнес.

У зимові місяці дерева відпочивають. Активна робота починається влітку, коли потрібно поливати та підстригати дерева. Для цього наймають працівників.

Продають дерева на спеціальному майданчику у Лисичанську. Також роблять озеленення різних територій. Для розроблення проектів наймають на підряд ландшафтного дизайнера. Вартість проекту залежить від площі території та побажань клієнтів.

«Це новий для мене бізнес. Зараз тренуюсь та експериментую. Ніхто з фермерів власних секретів не відкриває. Вчусь на власних помилках. Наприклад, вирішив зробити теплицю. ПРООН дали 100 тисяч на будівництво та котел. Я думав, що цього буде достатньо. Та як почав будувати виявилось, що потрібні труби для каркасу, дріт для освітлення та спеціальні лампи, стелажі… На одні полиці потрібно було 15 тисяч шурупів. Наче і коштують по 15 копійок, а загалом виходить велика сума», — ділиться фермер-початківець.

Максим Новак у Луганську займався озелененням міста. З початком військових дій, півтора року з родиною мешкали у Харкові. Чекали, поки закінчаться обстріли. Коли зрозуміли, що ситуація не вирішиться швидко, вирішили повернутись до села Горське, де живуть батьки чоловіка. Тепличне господарство знаходиться у декілька кілометрах від лінії розмежування. У 2014 році земельна ділянка потрапила під артилерійський обстріл.

Виконано за допомогою Disqus