Волинські аграрії скорочуватимуть площі під соєю

12 березня 2018 405 0
Волинські аграрії скорочуватимуть площі під соєю
Kurkul.com

Протягом останніх 5-7 років на Волині тривав «соєвий бум». Цю культуру експортували та нарощували посівні площі. Але зі змінами у Податковому кодексі, які стали ударом для сільгоспвиробників, рентабельність культури падає. У зв’язку з цим варто очікувати скорочення посівів сої. Про це повідомляє konkurent.in.ua.

Окрім економічних причин, площі під соєю на Волині скорочуються через несприятливі погодні умови для вирощування цієї кульутри.

За словами заступника начальника управління — начальника відділу землеробства Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Олександра Книша, соя — культура підвищеного ризику, оскільки має пізні строки дозрівання. Нестача «волинського» тепла часто призводить до втрат урожаю.

На погодні умови нарікає і керівник ФГ «Євгена Шелепіни», Євген Шелепіна та зауважує, що у його господарстві майже вдвічі скоротилися посівні площі під сою.

«Упродовж останніх років погодні умови не сприяють вирощуванню цієї культури. Хоча у попередні роки ми мали невисоку врожайність і зараз збільшили її до 27 ц, цього все ж недостатньо для вдалої економіки. Найбільше впливає брак вологи у найкритичніші періоди та понаднормова кількість опадів під час жнив. На жаль, культура стає нерентабельною», — розповідає аграрій.

Заступник директора СГ ТзОВ «Городище», Олександр Никонюк, зауважив, що у 2017 р. чимала кількість виробників зазнали втрат на сої. Усі чекали сприятливих погодних умов, адже переважно сою збирають у жовтні, листопаді і навіть при перших морозах. Сподівалися, що такі погодні умови дадуть змогу це зробити і в цьому році.

«Цьогоріч ніхто не поспішав збирати сою. Ми її зібрали, фактично, при вологості 18-19%. Це нас врятувало, ми задоволенні, хоча і додалися затрати, аби висушити врожай. Ціна була прийнятнішою, порівняно з минулим роком, навіть підвищилася», — розповідає Олександр Никонюк.

Керівник ТОВ «П'ятидні» Валерій Діброва, також вважає, що робити ставку на сою на Волині не варто.

«Якщо у попередні роки ми збирали з вологістю від 18 до 15%, то в 2017 р. — від 28 до майже 30%. Усі думали, що от зараз зберемо — і не встигли. Соя і соняшник — нетрадиційні культури для нашого регіону, тому ставити акценти саме них не варто. Можна не вгадати з погодою, адже під час збирання сої потрібно, щоб було сухо», — розповідає аграрій.

Він додав що, у попередні три роки осені, як такої, не було, практично весь час літо. Літо було холодніше, але сухе. Із збиранням сої не було ніяких проблем.

Виконано за допомогою Disqus