Зернову експансію України стримує застаріла залізниця

13 березня 2018 581 0
Зернову експансію України стримує застаріла залізниця
pixabay.comЗернову експансію України стримує застаріла залізниця

Виробництво зернових в Україні демонструє стабільно високі показники, але його експансії заважає зношена залізниця. Трейдери скаржаться, що замість виходу на нові ринки, доводиться змагатися за вагони. Уся мережа шляхів під контролем державної компанії «Укрзалізниця». Через них проходить дві третини врожаю від ферм до українських чорноморських портів. Більшість локомотивів і вагонів були виготовлені ще в 1980-х роках. Але саме ними «Укрзалізниця» намагається транспортувати сільськогосподарські культури. Водночас тари стає все менше, повідомляє Bloomberg.

Робота над вирішенням триває. Але залізничний монополіст планує спочатку замінити вагони для перевезення вугілля та металів і лише після цього взятися за потяги, які потрібні аграріям. Існує ймовірність, що Україні просто не вистачить транспортних можливостей для перевезення.

«Це найбільша проблема, оскільки ми не можемо експортувати стільки, скільки хотіли б. Трейдери могли збільшити продажі, вийти на нові ринки, але натомість їм доводиться змагатися за вагони», — коментує ситуацію президент Української зернової асоціації Микола Горбачов.

Уряд портягом довгого часу не вкладалв гроші в оновлення залізниці. Без цього її стан може ще більше погіршитися. У зерновій асоціації кажуть, що збільшення врожаїв може підвищити й експорт на 70% до 2022 р., що дозволить залучити достатньо інвестицій у ферми та інфраструктуру.

Представники трейдингових компаній наголошують, що без проблем із залізницею доходи могли б бути на 30% вище — брак поїздів призводить до затримок із поставками зерна, відповідно, Україна втрачає свою конкурентну перевагу.

Виконано за допомогою Disqus