Польські фермери вимагають заблокувати безконтрольний імпорт овочів

15 березня 2018 140 0
Польські фермери перекривають дороги
fresh-market.plПольські фермери перекривають дороги

Сьогодні в Польщі на державній дорозі № 83 у Варті (воєводство Лодзьке) протестувало близько 200 фермерів. Це вже п’ята дорожня блокада цього місяця, організована фермерами із Союзу овочівництва та картоплярства. І наступної пятниці планується ще дві акції протесту, повідомляє farmer.pl.

Читати по темі: Аграрії перекрили дороги й погрожують прийти під парламент

«У четвер вночі 13 представників Союзу овочівництва та картоплярства були запрошені на переговори в Міністерстві сільського господарства у Варшаві. Організація наступних протестів та можливе загострення акцій буде залежати від результатів перемовин. Якщо наші вимоги не будуть почуті, ми вийжемо на дороги із с/г технікою» — попереджає віце-президент Союзу Петро Лучак.

Фермери вимагають негайних дій із боку уряду, щоб заблокувати безконтрольний імпорт картоплі й овочів, які наситили ринок і шкодять вітчизняному виробництву. За словами польських виробників, більшість овочів, що продаються зараз у супермаркетах, надходять з-за меж Польщі й навіть з-за меж ЄС, хоча їх часто продають як польські овочі.

Виробники також вимагають нормалізації відносин із Росією, щоб відкрити східні ринки для польського експорту. Одна з причин цієї вимоги — потреба експортувати польську картоплю, для якої ринки ЄС зараз закриті. Вони також вимагають державного втручання у формування цін. Вартість закупівлі, пропонована польським фермерам, навіть не покриває виробничі витрати.

Фермери вважають, що захищають не тільки свої власні інтереси, а й інтереси польського споживача, який змушений переплачувати, і, як правило, отримує товари поганої якості, які не відповідають стандартам.

Виконано за допомогою Disqus