Березневе похолодання може серйозно нашкодити бджолам

16 березня 2018 1189 0
Березневе похолодання може серйозно нашкодити бджолам
Kurkul.comБерезневе похолодання може серйозно нашкодити бджолам

Синоптики прогнозують, що наприкінці цього тижня 17-19 березня в Україну повертається сильне похолодання та снігопади. Тож пасічники кажуть, що для деяких бджолосімей це буде суттєвим випробуванням.

Таку думку Kurkul.com озвучив відомий експерт з агроефективності, пасічник Мирон Пундор.

«На тих бджолосім'ях, котрі мають вдосталь меду та мало розплоду, похолодання не позначиться. А для решти — похолодання буде серйозним екзаменом!», — говорить Мирон Пундор.

За його словами, найбільш вираженим наслідком буде затримка весняного розвитку бджолосімей. Також є висока ймовірність загострення нозематозу та застудження бджолиного розплоду та не виключена й загибель ослаблених бджолосімей.

Нагадаємо, про можливі значні втрати бджолиних сімей також повідомляли і в Інституті бджільництва ім. Прокоповича.

«Стабільні морози бджоли легше переносять, ніж коли відбувається різкі перепади від одного градуса морозу до двадцяти за ніч. Якщо вони не зможуть обігрітися, то замерзнуть, бо не зможуть підтримати в вулику потрібну температуру», — пояснюють науковці.

Готуючись до так званого раннього весняного обльоту при теплій температурі бджоли починають розформовувати своє «нагріте» протягом зими кубло у вулику. При різкому ж похолоданні комахи не встигають зорієнтуватися і повернутися до зимового режиму «економії тепла».

Виконано за допомогою Disqus