Дії російської влади в Криму знищують степ — НААН

19 березня 2018 176 0
Дії російської влади в Криму знищують степ — НААН
the-1.ruДії російської влади в Криму знищують степ — НААН

Через 10–15 років кримські степи ризикують перетворитися на пустелю. Про це розповів колишній директор Нікітського ботанічного саду в Криму, доктор технічних наук, професор, академік Української академії аграрних наук Валерій Єжов, повідомляє прес-служба НААН.

«У Криму зараз активно беруть воду з-під землі — бурять свердловини. Але це скінчиться тим, що весь грунт буде засолений і перетвориться в солончаки, через те, що вода, яка видобувається з глибин, тягне за собою мінеральні солі. Це згубно для рослин, вони не будуть там рости. Необхідно буде проводити меліорацію, тобто промивати водою багато разів цю землю для того, щоб її знову можна було використовувати», — пояснив Валерій Єжов.

За його словами, через 10–15 років кримські землі повернутися до того стану, у якому вони перебували до 1954 р., коли півострів приєднали до України.

«Адже в 1954 р., коли відбулося приєднання Криму, там ніякої політичної складової не було, тому найгостріше питання стояло зі степом — голим і безлюдним. Приєднання й передбачало, що туди прийде дніпровська вода, була програма зробити Крим островом садів і виноградників», — розповів науковець.

Він додав, що сьогодні сади Криму поступово вмирають, а виноградарство перебуває в пригніченому стані.

Виконано за допомогою Disqus