Визначено нові критерії блокування податкових накладних

23 березня 2018 112 0
Визначено нові критерії блокування податкових накладних
pixabay.comВизначено нові критерії блокування податкових накладних

Державна фіскальна служба (ДФС) розробила критерії для автоматичного блокування податкових накладних. Про це розповів директор Департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем Микола Чмерук під час засідання громадської ради при ДФС, повідомляє прес-служба відомства.

Посадовець зазначив, що запропонований підхід до побудови нової системи блокування податкових накладних значно відрізняється від тієї моделі, яка працювала торік.

«Ми вважаємо, що ця конструкція буде істотно зменшувати кількість податкових накладних, які будуть зупинятися. Уже проведені попередні розрахунки й тестування роботи даної системи, які підтвердили, що кількість податкових накладних, які були зупинені минулого року, при застосуванні критеріїв нової системи зменшиться в десятки разів», — повідомив Микола Чмерук.

Так, раніше податкова накладна проходила два етапи, перший із яких був «відсікаючим», коли накладна відповідала критеріям і реєструвалася. Якщо накладна не проходила цей етап, вона перевірялася на «пересорт» (проведення сумнівних операцій, за результатами яких може бути сформований фіктивний податковий кредит).

Нова система аналізу податкових накладних/розрахунків коригування має чотири етапи: відсікаючий; контроль наявності ознак ризикованості платника податків; моніторинг відповідності показникам, яким визначається позитивна податкова історія платника; перевірка ризикованості здійснення операцій, тобто контроль наявного «пересорта».

До ознак, за якими податкова накладна не буде проходити перевірку на критерії ризиковості платника або ризикованості операцій, віднесені: операції з поставки товарів (послуг) кінцевому споживачу та/або звільнення від оподаткування; обсяг поставки менше 500 тис. грн і якщо керівник є директором менше, ніж у 3-х платників ПДВ; податкове навантаження більше 3 %.

«Після цього податкова накладна перевіряється, чи вона виписана платником податку, який визначений, як ризиковий. Критерії ризикового платника податків ми намагалися виписати так, щоб вони однозначно вказували на платника, який займається «пересортом». Власне, це — платник податків, зареєстрований на викрадені, втрачені документи, зареєстрований на підставних осіб і т.д», — зазначив посадовець.

Якщо платник податків не внесений до переліку ризикових платників, він перевіряється на наявність позитивної історії.

За словами Миколи Чмерука, показники, за якими визначається позитивна податкова історія, виписані досить широко, завдяки чому кількість податкових накладних, які не зупинятимуться у зв’язку з впровадженням нової системи, значно збільшиться. Серед таких показників, зокрема, загальна сума сплати ЄСВ та податків і зборів, яка становить понад 5 млн грн, наявність власних (орендованих) земельних ділянок понад 200 га або орендованих земельних ділянок комунальної та/або державної власності площею не менше 0,5 га, торгівля однаковими товарами.

Згідно з повідомленням, тільки в разі невідповідності всім вищезазначеним критеріям буде робитися перевірка ризикованості здійснення угоди. Крім того, буде введена дворівнева система прийняття рішень.

«Якщо торік рішення приймалися тільки комісією центрального апарату, то сьогодні в регіонах створені комісії, які прийматимуть рішення по заблокованих накладних. Центральний апарат буде мати можливість переглядати рішення регіональних податкових органів тільки по тих платниках, обсяг операцій за якими перевищує 30 млн грн, але знову ж таки всі рішення будуть формуватися в регіонах», — підкреслив чиновник.

Таблиці платників податків також будуть прийматися регіональними органами. Усі таблиці, які були прийняті минулого року, будуть актуальними й будуть використовуватися і при реалізації нової системи.

За словами Миколи Чмерука, ще одна новизна даної системи — безумовність прийняття рішення після 5 днів. Якщо протягом 5 днів не прийнято ніякого рішення, то така податкова накладна буде автоматично зареєстрована.

Виконано за допомогою Disqus