Кутовий може повернутись на пост міністра?

12 квітня 2018 217 0
Тарас Кутовий, міністр аграрної політики та продовольства України
Kurkul.comТарас Кутовий, міністр аграрної політики та продовольства України

В уряді продовжують «міряти» кандидатів на посаду аграрного міністра, щоб наступного тижня таки вирішити це питання. Деталі AgroPolit.com розповіли джерела в уряді та парламенті.

Як пояснили наші джерела парламенті, після цієї зустрічі було досягнуто домовленості, що треба просити повертатися в МінАПК Тараса Кутового, який написав раніше заяву на звільнення.

«Адже його розуміє ринок та Європа, з якою терміново доведеться вирішувати цілий клубок проблем, починаючи з землі та закінчуючи дотаціями. До того ж, за інших кандидатів достатньо голосів не дасть парламент, тому вони були для «розігріву». Є ще один кандидат із депутатів, та він наразі «запасний». А сидіти без чинного міністра далі не можна, бо земельна реформа на паузі, не запущено виділення дотацій – в.о. цього зробити не може», — розповідає одне джерело.

Його доповнює інше джерело.

«Після Вінниці Кутового намагаються переконати повернутися всі «старші люди» з УДАРу, з якого він прийшов до Мінагро. Однак він не хоче повертатися в «старе болото», хіба у ньому оперативно наведуть лад. Є як мінімум дві умови його повернення: одна з ключових — низка кадрових ротацій в Мінагро. Чи погодиться на це прем’єр? Велике питання, але іншого дієвого варіанту поки що на горизонті немає», — пояснює співрозмовник AgroPolit.com. В разі його повернення не потрібно буде турбувати й парламент, тобто, шукати ситуативну більшість для кадрового голосування.

За даними джерела в уряді, попри останню зміну вектору у кадрових питаннях в Мінагро, вскочити у це крісло дуже хоче в.о. аграрного міністра Максим Мартинюк.

«Він почав збирати голоси у свою підтримку ще з середини березня у парламенті, але їх небагато — аж частина «фронтовиків». І то, це радше заслуга прем’єра, людиною якого він є», — пояснює наш співрозмовник.

Джерело пояснює, що прем’єр не хоче випускати зі своїх рук аграрне відомство, адже на кону земельна реформа, тому наближений до нього Мартинюк виглядав би логічною й органічною кандидатурою.

«Втім, вона як кістка у горлі, Президенту, який хоче послабити вплив прем’єра на земельні питання та земельну децентралізацію, зокрема», — розповідає інше джерело.

 

Виконано за допомогою Disqus