Експерти підрахували скільки можна заробити на журавлині

18 квітня 2018 312 0
Українські виробники не задовольняють внутрішній попит на журавлину
ijpr.orgУкраїнські виробники не задовольняють внутрішній попит на журавлину

Вирощування нішевих ягід є рентабельним бізнесом з низькою конкуренцією. Однією з таких ягід є журавлина. Україна у 2016 р. потрапила до десятки світових виробників цієї ягоди, виробивши 338 т журавлини. Потенціал вирощування журавлини в Україні набагато більший, а рентабельність її вирощування сягає 37%. Про це повідомили аналітики Pro-Consulting.

В Україні журавлину в основному збирають вручну в дикій природі, а в зв'язку з скороченням лісів зменшується і база для збору ягоди.

Проте, країни-лідери ринку виробляють її промисловим способом, на сільськогосподарських плантаціях. Така журавлина дещо поступається дикоростучій за складом корисних речовин, але значно виграє в неї за зовнішнім виглядом і розміром. Вирощувати журавлину значно рентабельніше, ніж збирати в лісі.

Внутрішній ринок цієї ягоди постійно збільшується. Існуючі площі плантацій не зможуть задовольнити постійно зростаючий попит.

Для такого господарства можливе отримання державної підтримки в рамках програми на 2017-2021 р. На таку підтримку виділяються бюджетні кошти в сукупному розмірі до 1% ВВП, що формується в сільському господарстві.

Аналітики Pro-Consulting підготували бізнес-план вирощування журавлини на площі 5 гектарів. Журавлина добре росте у північних областях. Ягода любить вологу та не боїться заморозків. Плодоносити плантація може протягом 60 років.

Найбільша частина від загального обсягу витрат (36%) буде витрачена на проведення посадки і догляд за журавлиною. На обладнання з переробки та фасування ягід необхідно 25% коштів. Ще 10% інвестицій необхідно на здійснення будівельних робіт і закупівлю сільгосптехніки.

Ще доведеться витратитися на:

  • придбання земельної ділянки;
  • земельні роботи по формуванню «журавлинних» чеків;
  • забезпечення посадкової кампанії;
  • поповнення оборотних коштів, необхідних для виплати заробітної плати персоналу, фінансування адміністративних та інших витрат, пов'язаних з реалізацією проекту.

Рентабельність продажів створеного за даним бізнес-плану підприємства складе 36,9%, що означає майже 37 центів чистого прибутку в кожному доларі одержуваного доходу.

 

 

Виконано за допомогою Disqus