Попит на ерінги значно перевищує пропозицію — думка

24 квітня 2018 723 0
Білі гриби — ерінги
pixabay.comБілі гриби — ерінги

Об‘єм виготовлених ерінгів покриває всього 20% від попиту на них. Про це розповів Кирило Вєтряков, власник компанії «Естетік Фудс», єдиного в Україні виробника грибів — ерінгів, повідомляє Національне грибне агентство.

Бізнесмен вже давно співпрацює з мережею супермаркетів «Сільпо». За його словами, торгова мережа готова продавати його гриби в тому числі через свої дочірні фірми — «Фоззі» чи «Фору». Проте не робить цього через недостатній об'єм продукції — за день реалізується 600 кг ерінгів.

Співпрацює Кирило Вєтряков не тільки з крупними супермаркетами, а й з ресторанами.

«Працюємо в основному на Київ і Дніпро. Безпосередньо або через посередників продаємо гриби декільком ресторанам. «Бебик» (маленькі гриби, які зрізають під час проріджування, або з другої хвилі) продаємо на місцевий ринок за 40-50 грн. Обрізки, які залишаються після підрівнювання зрізаного гриба — по 25 грн. Це дуже дешево. У Черкасах навіть пенсіонери їдять ерінги. Якщо допустити, що у мене обсягу вистачає покрити попит не тільки мереж, але і місцевих точок продажів, вся Україна на даний момент, думаю, зможе за день перемолоти тонни дві ерінгів», — повідомляє він.

Перші спроби самостійно вирощувати ерінги закінчилися провалом — розповів Кирило Вєтряков. Тоді він поїхав до Китаю, вчитися доглядати за цима грибами.

Специфіка ерінгів відрізняється від виробництва, як печериць, так і гливи. Основна відмінність — стерильність технології вирощування. Субстрат стерилізують в автоклаві. Щоб помістити в стерилізований субстрат міцелій потрібно два чоловіки. Працюють вони в лабораторії, одягнені в спеціальні продезінфіковані костюми. Під потоком очищеного повітря, один з них відгвинчує кришку, надіту на мішок з субстратом, інший вводить заражений міцелієм носій — і перший закручує.

«Ерінги дуже легко готувати. Можна варити, тушкувати, смажити на сковороді. З друзями їжджу на шашлики. Якщо приїжджаю — у всіх свято. У соняшниковій олії і соєвому соусі змочую ерінги, кільцями нанизую на шампури. Що б не було на столі — їх завжди з'їдають першими», — поділився Кирило Вєтряков.

Довідка: ерінг, або степовий білий гриб, також відомий як королівська глива. У природі гриб росте на території Середземномор'я, Північної Африки, Передньої Азії, Індії. Їстівний гриб, особливою популярністю користується в країнах Азії.

Виконано за допомогою Disqus