Обвал цін на гриби спровокував закриття ферм

25 травня 2016 112 0
Низька ціна на гриби спровокувала закриття багатьох дрібних спеціалізованих ферм
videorecept.netНизька ціна на гриби спровокувала закриття багатьох дрібних спеціалізованих ферм

Низька ціна на гриби спровокувала закриття багатьох дрібних спеціалізованих ферм, а деякі зупинили роботу у зв'язку з сезонним спадом, повідомляє UBR.

Фермер-грибник з Київської області повідомив, що частину продукції взагалі доводиться викидати, так як продати її нереально навіть із дуже великими знижками. Це змушує невеликі компанії припиняти вирощування печериць і глив.

Поки тримаються великі гравці з налагодженим збутом у торгові мережі і на переробні заводи.

«Наше господарство виробляє приблизно 20 т продукції на добу. Якби не поставки сировини на переробку (для консервації), то нам би її не було куди подіти», — сказав Максим Єнченко.

Заробити фермерам цього літа може перешкодити і високий урожай лісових грибів. У минулому році через посуху грибів у лісах було небагато, що різко підняло їх вартість — до 100 грн/кг. Вони були набагато дорожчі за промислові види (печериці, гливи) і тому фактично не конкурували з ними.

Але якщо нинішнє літо буде вологим і теплим, а до цього все йде, то рентабельність вирощування грибів додатково знизиться. Лисички, білі гриби, підберезники, підосичники тощо можуть ще більше перебити торгівлю виробникам печериць і глив.

До речі, зараз у структурі виробництва грибів печериці займають більше 90%. Решта припадає на гливи, а частка екзотичних для наших широт шіїтаке і зовсім мізерна.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою