Вертикальні ферми можуть загальмувати подорожчання землі

19 травня 2018 2852 0
Вертикальні ферми можуть зменшити вартість землі
aggeek.netВертикальні ферми можуть зменшити вартість землі

Міське фермерство може сповільнити зростання вартості землі, якщо мораторій на її продаж все ж відмінять. Про це у своєму блозі розповів член Ради з розвитку інновацій при прем’єр-міністрі України Роман Пучко.

«Попри низку перепон та неузгодженостей, вертикальні ферми, безумовно, це майбутнє. Є ймовірність, що поки в Україні наважаться на відкриття ринку землі, цінність цієї землі буде не так різко зростати саме за рахунок розвитку міського фермерства. Ключова роль вертикальних ферм — забезпечити овочами, салатами та зеленню великі міста у розумний, ефективний та бережливий до екології спосіб», — вважає він.

На думку Романа Пучка, зараз у світі відбувається бум вертикального фермерства.

«Чому у світі відбувається такий бум вертикальних ферм? Класичне ведення сільського господарства вже давно залежить від використання різноманітних гербіцидів, фунгіцидів, інсектицидів та регуляторів росту, залишки яких забруднюють ґрунт, повітря та воду в зоні своєї дії. Жодні з цих речовин не використовуються у вертикальних фермах чи то в гідропоніці, чи в аеропоніці», — повідомив він.

Проте, радник прем’єр-міністра визнає, що для вертикального фермерства в Україні існують серйозні перепони. По-перше, мало хто взагалі знає про такий вид діяльності. По-друге, основна перевага вертикальних ферм — це їх екологічність. Водночас, собівартість таких продуктів набагато вище, ніж у овочей зі «звичайних ферм». Отже, попит на продукцію вертикальних ферм скоріше за все обмежиться ресторанами та елітними магазинами.

Довідка: Вертикальна ферма — узагальнена назва високоавтоматизованого агропромислового комплексу, розміщеного в спеціально спроектованій висотній будівлі. Головна відмінність вертикальних ферм від традиційних тепличних господарств і тваринницьких ферм — це інтенсивний підхід до використання території, вертикальне багатоярусне розміщення насаджень.

Виконано за допомогою Disqus