Валютний фактор впливає на ціну зернових — експерт

14 вересня 2015 54 0
Валютний фактор впливає на ціну зернових — експерт
Кurkul.comВалютний фактор впливає на ціну зернових — експерт

Валютний фактор — основна причина цінових змін на українському ринку пшениці, так вважає експерт Олександрина Овдієнко, повідомляє «АПК-Інформ».

За її словами, показники валового збору, зміна посівних площ, якість врожаю, співвідношення попиту і пропозиції в умовах нестабільної ситуації на валютному ринку надавали все менший вплив на цінові тенденції у сегменті пшениці.

«Торкнувшись всіх секторів українського агропромислового комплексу, девальвація у 2014/15 МР змушувала всіх операторів ринку «грати за новими правилами» і навіть добиватися гарних результатів. Згідно з даними USDA, за підсумками 2014/15 МР Україна посіла 3 місце в рейтингу найбільших експортерів зерна, забезпечивши 10% світової експортної торгівлі. У минулому сезоні високі показники валового збору і, відповідно, передумови для традиційної сезонності зміни цін на пшеницю в Україні були нівельовані постійною девальвацією національної валюти. У 2014/15 МР, при валовому зборі пшениці 24,1 млн т і «плаваючому» курсі національної валюти у межах 12-25 грн за долар, фіксувалися постійне зростання цін і обмежена кількість пропозицій зернових уже з перших місяців сезону», — каже експерт.

Також додає, що якщо врахувати той факт, що частка продовольчого зерна, за оцінками операторів ринку, в урожаї 2014 р. не перевищувала 40%, то логічно було б припустити, що ціни на фуражну зернову повинні були бути менш схильні до впливу валютного фактора. Однак аграрії воліли стримувати продажі пшениці незалежно від класу і якісних показників з огляду на те, що саме така стратегія продажів дозволяла компенсувати подорожчання МТР і постійно підвищувати відпускні ціни на зазначену культуру.

«Оцінюючи складну політичну та економічну ситуацію у країні, ми розуміли, що поспішати з продажем пшениці у 2014/15 МР не треба. Але, чесно сказати, такої девальвації ми не могли передбачити. Уже з вересня 2014 р. наше агропідприємство, як і більшість сільгоспвиробників, постійно підвищувало відпускні ціни, при цьому стримуючи продажу великотоннажних партій зерна. Разом з тим, негативного, дестабілізуючого ефекту зростання цін на ринок не було. У підсумку єдиною постраждалою ланкою став вітчизняний покупець — пересічний громадянин, а це безумовно має змусити наш уряд задуматися», — прокоментував ситуацію керівник агропідприємства у Черкаській області.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою