Прибуток від землі має бути достойним — думка

16 вересня 2015 81 0
Прибуток від землі має бути достойним — думка
Кurkul.comПрибуток від землі має бути достойним — думка

Порушувати питання про купівлю-продаж землі потрібно після вирішення низки проблем, про це «Урядовому кур'єру» розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Української академії аграрних наук Петро Саблук.

«За нашими оцінками, це забезпечення виробництва агропродовольчих ресурсів у необхідній для країни кількості і з високим рівнем ефективності. Цю мету і передбачає ринкова система господарювання. Отже, ринок землі та система, в якій він повинен функціонувати, мають однакову мету. Тому стверджувати, що ринку землі не повинно бути, — невігластво», — зазначає експерт.

За його словами, але він повинен мати такі сегменти: ціну, вартість, бути складовою економічної субстанції через визнання його активом (капіталом), урахування її в системі регулівних (через ціну, систему кредитування, страхування) і розподільчих відносин (через бюджет).

«Лише розв’язавши ці проблеми, можна порушувати питання про купівлю-продаж землі, що також є сегментом ринку. Але відкидання перелічених передумов її купівлі-продажу завдасть непоправної шкоди економіці й державі. З цієї причини безплідні нинішній Земельний кодекс, проекти законів про ринок землі, а українські селяни ось уже 100 років якщо і отримують прибутки, то на матеріальні ресурси, працю, але не на землю. Звідси диспаритет цін, брак інтересу до праці на землі, міграція селян за кордон та інші негаразди на селі», — переконаний Петро Саблук.

Також він додає, що якщо селянинові віддати, а не забирати від нього належні йому 4,5 тис. грн прибутку на 1 га сільгоспугідь. 30 тис. грн вартість 1 га х 15% норми прибутку на землю як на актив, а в розрахунку на всю площу сільськогосподарських земель — понад 150 млрд грн, у нього з’явиться економічний інтерес до праці на землі, й він її не покине, а працюватиме на ній і житиме. Тоді розвиватимуться території, села і держава.

«Отож упровадженню ринку землі передує ще багато невиконаної роботи. Він сам запрацює, коли селянин знатиме реальну вартість землі, коли земля стане капіталом», — сказав Петро Саблук.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою