Птахам гроші не потрібні — Тимошенко

15 червня 2018 256 0
Птахам гроші не потрібні — Тимошенко
Kurkul.comПтахам гроші не потрібні — Тимошенко

Скоротити державний борг можна у три кроки, вважає Юлія Тимошенко. Одним з таких кроків має бути скорочення дотацій на окремі галузі аграрного бізнесу, зокрема — птахівництво. Про це лідерка партії «Батьківщина» заявила сьогодні у Києві під час дискусійної платформи «Новий економічний курс» на Форумі «Новий курс України», повідомляє АgroРolit.com.

За її словами, існує дві найбільші проблеми з  держборгом України. 

Перша — стрімке зростання його розміру до загальної величини ВВП країни. 

«У нас державний борг після 2008-2009 року був 30% ВВП (я його лишила своїм наступникам). Зараз нас втягнули у боргову яму на 82% ВВП. Іще трішки і державний борг дорівнюватиме взагалі 100% ВВП», — наголошує Тимошенко .

Друга проблема — вартість обслуговування цих боргів. На ці цілі щороку з держбюджету витрачається 300 млрд грн, стверджує політик.

«У Польщі середній показник  обслуговування боргів коливається між 3-4% річних, у нас – 13-14%, а облігації внутрішніх позик річні коштують 17%», — зауважує лідерка «Батьківщини»

Скоротити держборг вона пропонує в тому числі й за рахунок агросектору, а саме — скорочення дотацій на окремі його галузі. Зокрема буде зменшено фінансування виробництва курятини. Адже наразі левову частину аграрних грошей  з бюджету отримує саме птахівнича галузь.

Два інших кроки: перекредитування державного боргу за ставкою 3-4%, замість 13-14% і  відмова від надмірного використання ОВДП, як механізму наповнення бюджету.

Виконано за допомогою Disqus