Данські аграрії вже підраховують збитки від засухи

18 червня 2018 116 0
Данські аграрії вже підраховують збитки від засухи
Kurkul.com

Аграрії Данії сильно постраждали від засухи. При її продовженні збитки зростуть до мільйонів євро. Прогноз погоди аграрії не радує, адже дощу поки не передбачається. Деякі експерти вже порівнюють цьогорічну ситуацію з екстремальною засухою у 1992 р, коли урожайність сільгоспкультур знизилася на 23%. Про це повідомляє agroxxi.ru.

Засуха завдає збитків всім галузям сільського господарства країни.

Наприклад, виробник суниці Нільс Якобсен цілодобово використовує зрошення.

«Я вирощую суницю вже 10 років, і я ніколи не бачив такої засухи, як зараз. Ми зрошуємо як можна більше, але, незважаючи на це, суниця досі страждає від сонячних опіків та стає більш вразливою», — розповів Нільс Якобсен.

Виробники овочів також зіткнулися з проблемою.

«Навіть при постійному зрошенні вода не може дістатися повсюди», — зазначили у компанії з виробництва овочів.

Компанії належить 1,5 тис. га, де вирощують спаржу, горох, цибулю, салат, капусту і суницю.

«Ми зрошуємо там, де це можливо, і де більше всього потрібно, але ми не можемо постійно поливати все. Це означає, що ми отримаємо більш низьку врожайність і що деякі культури будуть збиратися раніше», — зазначають виробники.

Проблема полягає ще в тому, що не всі виробники мають дозвіл на зрошення.

Виробник картоплі Джонні Ларсен також занепокоєний через нестачу вологи. Коли рос лини картоплі отримують недостатньо вологи, клубні виходять маленькими.

Але овочівник добуває воду із глиняного колодязя. Він встановив насос, який забезпечує рослини, але потребує інвестицій.

«Це коштує мені додаткові €100 щодня. Місяць догляду за картоплею мені обійшовся в €1,5 тис.», — розповів Джонні Ларсен.

Рахунки за електроенергію у фермера значно зросли, тому він сподівається лише не здорожчання картоплі.

Виконано за допомогою Disqus