Урядові програми підтримки фермерів тільки декларуються — досвід

23 червня 2018 362 0
Володимир Шегедин, керівник ФГ «Шегедин»
biz.censor.net.uaВолодимир Шегедин, керівник ФГ «Шегедин»

Фермер-початківець із Волині Володимир Шегедин не зміг стати учасником державної програми підтримки фермерів для розвитку свого новоствореного господарства, пише Бізнес цензор.

Піти у сільське господарство селищного вчителя хімії примусили усім відомі вади освітянської справи: сім’ю на таку зарплату не прогодуєш. Але власники агрофірми «Родючість агро», де спочатку працював Володимир Шегедин на посаді інженера, вирішили згорнути свою діяльність. І тоді Володимир Шегедин вирішив вирушити у самостійне плавання і зареєструвати своє фермерське господарство.

«Щоб створити фермерське господарство, треба мати земельну ділянку. В мене було 7 соток присадибної землі. Тож, в березні минулого року з них я і розпочав свою справу. Почав потрошку з людьми спілкуватися. За рік зібрав 50 га землі», — розповідає Володимир Шегедин.

Інвестиції для новоствореного господарства довелося брати у знайомих і родичів.

«Гройсман каже, що чи не мільярди передбачено для допомоги фермерам. Я подумав — нехай хоч малесенька частинка цього пирога дістанеться і мені. Першим стояло питання купівлі трактора, бо без трактора - нікуди. Урядовою програмою передбачено компенсацію 40% на придбання техніки. Супер! Почав шукати, де можна взяти кредит. А у банках кажуть: «Ми не кредитуємо новостворені господарства. Треба, щоб було два повних роки діяльності». Тобто фермеру-початківцю банк не допоможе ніяк», — ділиться фермер-початківець.

Володимир Шегедин позичив гроші у знайомих, але з ідеєю купити трактор по державній програмі не розпрощався. І тут виникла друга перепона на шляху до урядової допомоги. Виявилося. що компенсацію дають лише на трактори Харківського тракторного заводу, які надто потужні (від 150 кінських сил і вище), що дрібному виробнику не потрібно.

Шегедин розпрощався з мріями про держдопомогу і самостійно купив 20-річного трактора.

«Урядові програми підтримки фермерів тільки декларуються. Може, хтось під ці програми і добіжить різними шляхами, але я маю і досвід, і освіту юридичну, і зв’язки, та скористатися ними не можу. Поки врахуєш усі нюанси, виконаєш усі умови, позбираєш папери, гляди, щось уже змінилося», — каже Володимир Шегедин.   

Виконано за допомогою Disqus