Учасник АТО створив плодово-ягідний кооператив на Тернопільщині

2 липня 2018 479 0
Учасники кооперативу вирощують малину
pixabay.comУчасники кооперативу вирощують малину

Учасник АТО Андрій Юрків із Дарахова Теребовлянського району Тнернопільської області разом із бойовими побратимами скористалися можливістю взяти землю у рідному селі та розпочати власну справу. Минулого року вони створили сільськогосподарський плодово-ягідний кооператив під символічною назвою «Друга хвиля-2017». Про це повідомляє realno.te.ua.

«Першу ділянку малини — 50 сотих — заклали три роки тому, ще до створення кооперативу. Та цей сорт малини має короткий термін плодоношення, а догляду потребує немалого, виходить дуже затратно і клопітно, тому плануємо його замінювати», — розповідає Андрій Юрків.

Знання новоспечений садівник черпає з інтернету, спеціальної літератури та порад досвідчених фермерів.

Чоловіки налагодили збут продукції на заморозку до Тернополя

«Непросто зараз працювати, проблем вистачає. Складно було розпочинати працю в кооперативі, адже на ділі державної підтримки не відчуваємо. Кредити надзвичайно дорогі — поза двадцять відсотків, тоді як у Польщі фермери чи кооперативи, такі, як наш, отримують позику під 2–3% річних. Тому вирішили не брати кредиту, щоби не навішувати собі на шию таке «ярмо». Обійшлися власними коштами, позичали гроші в родичів та знайомих без процентів», — говорить Андрій Юрків.

Ще з однією проблемою учасник кооперативу зіткнувся, коли купував необхідну техніку.

«Коли захотів придбати малий трактор вітчизняного виробництва, котрий би годився чи для кооперативу, чи сімейного господарства, за який держава обіцяє грошову компенсацію, виявилося, що таких тракторів у нас просто не випускають. Всюди пропонують або польські, або китайські», — бідкається АТОвець.

Госрподар планує долучити до кооперативу нових людей, які також на невеликій площі вирощують малину. Але для цього за його словами, потрібно, аби СОК «Друга хвиля-2017» упевненіше «став на ноги», аби була перед ним більш передбачувана перспектива і відчутна практична допомога держави бодай на перших порах.

Виконано за допомогою Disqus