Біопаливна промисловість орієнтована на експорт — думка

8 червня 2015 86 0
Біопаливна промисловість орієнтована на експорт — думка
Vkurse.uaБіопаливна промисловість орієнтована на експорт — думка

На багато вигідніше експортувати ріпак, ніж переробляти його на олію або біодизель в Україні. Стверджує експерт ринку біопального Вадим Копил у інтерв’ю на сайті «Урядового кур’єра».

Оскільки формування внутрішнього ринку біопального потребує часу і організаційних зусиль (переоснащення машин і механізмів, розробка стандартів, імплементація обов’язкових або рекомендованих норм споживання), розвиток біопаливної промисловості в Україні на першому етапі можливий з розрахунком на експорт, зокрема до ЄС, зазначає експерт.

Він стверджує, що навіть сільгосппідприємства, що мають потужності із виробництва біодизелю, віддають перевагу експорту ріпаку і закупівлі мінерального пального.

«Треба створити податкові преференції. Цей інструмент активно застосовується в багатьох країнах, зокрема через зниження ставки акцизного збору на біопальне. Потрібні й прямі бюджетні дотації. Тут все просто — хочемо переробити 1 млн т ріпаку, необхідно виділити близько 350-450 млн грн дотацій», — окреслив кілька важливих напрямків розвитку цього ринку Вадим Копил.

Також він додає, логіка досить проста: комбінація стимулів має робити виробництво біодизелю вигідним, а якщо цього не буде — триватиме експорт ріпаку, а не продукту його переробки, який даватиме валюту державі.

Виконано за допомогою Disqus