Для відкриття найбільшої в Україні акваферми знадобилось $300 тисяч

24 липня 2018 2702 0
Вирощування сомів
pixabay.comВирощування сомів

За 10 км від Жашкова на Черкащині на покинутому цегельному заводі розташовується підприємство з вирощування африканських сомів, товстолобів та осетрів. Власник однієї з найбільших в Україні акваферм Леонід Осадчий стверджує, що для її відкриття потрібно було $300 тис. Про це повідомляє Vycherpno.ck.ua.

«У мене таких грошей відразу не було. Виклав таку суму десь за перші роки роботи», — розповідає він.

За словами власника ферми, раніше соми користувались попитом у Горлівці на Донбасі, люди були звиклі. Проте з часів війни продажі впали на 70%. Зараз найбільший збут іде у Київ і Одесу. Гуртова ціна 55 грн/грн при собівартості 37 грн/кг. Попит у регіонах різний, люди більш звикли до коропа. Леонід Осадчий каже, що краще продається продукція літом, коли відсутня інша ставкова риба.

Леонід Осадчий раніше мав хобі – ставкове господарство. Займався вирощуванням коропа і товстолоба. Одного розу шість років тому він по телевізору побачив, як у Європі вирощують рибу на аквафермах. Ось і вирішив побудувати окремий басейн невеликого розміру на ставку. У той час для риби були відсутні спеціалізовані корми. Це була найскладніша обставина. Зараз є французький виробник кормів для риби, який має філію у Корделівці Калинівського району Вінницької області.

Виконано за допомогою Disqus