Браконьєрство гальмує розвиток рибних господарств

15 січня 2019 425 0
Риби
darg.gov.uaРиби

Президент Товариства рибалок України Андрій Неліпа зазначає, що масштабне браконьєрство гальмує розвиток в Україні рибних господарств. Чесні підприємці вкладають гроші у вирощування риби, тоді як браконьєри отримують 300-400% незаконного прибутку. Риба, виловлена ​​незаконним шляхом, продається дешевше, що і стримує розвиток рибної галузі в країні. Про це повідомляє agroreview.com.

Хоча, відмічається і збільшення споживання риби: поступово з’являються сучасні господарства, що займаються вирощуванням риби на аквафермах. За рекомендаціями ВООЗ людина повинна споживати риби не менше 20 кг/рік. В Україні показник наразі занижений — 12-14 кг/рік. Одна з причин криється у тому, що 80% риби в країні — імпортна, а значить — дорога.

Як повідомив директор бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Юрій Шаріло, в Україні традиційними видами риб для розведення залишаються короп, товстолоб і білий амур. Також в українських господарствах стало більше райдужної форелі, європейського сома, щуки, карася і білуги.

Юрій Шаріло зазначає, що коропа, товстолоб, карася і білого амура розводять по всій Україні, але кращі результати з виробництва риби в 2017 р. показали Сумська, Черкаська та Вінницька області.

Вирощування морських риб, безхребетних та водоростей в Україні не розвинене, попри наявність виходу до двох морів. Експерт зауважує, що після окупації Криму розвиток української марикультури практично зупинився. Всупереч цьому, в Україні в невеликих обсягах розводять устриць і мідій.

Виконано за допомогою Disqus