На Сумщині агрофірма почала рубати сад, який за документами — рілля

25 липня 2018 420 0
На Сумщині агрофірма почала рубати сад, який за документами — рілля
Kurkul.com

У Конотопському районі Сумської області агрофірма «Козацька» почала вирубувати сад, який був посаджений ще за радянських часів засновниками села Бережне та досі плодоносить. Проте, за документам — там має бути рілля. Про це повідомляє tv.sumy.ua.

«Люди навіть не знають, де знаходиться їхній пай, тому що в документах була закладена фальсифікація, з самого початку. В їхніх актах написано: «рілля», хоча ви ж бачите, що тут ніякої ріллі і цьому саду, в якому ми знаходимось, це молодий сад, так називаємо його, він посаджений у 1953 р., тобто, йому зараз 65 років», — говорить житель села Бережне Андрій Краснобрижий.

Та згідно державного акту на землю виданого у вересні 1999 р., за підписом тодішнього сільського голови Юрія Поляченка, сад значиться як рілля.

Так, орендар цієї «ріллі» агрофірма «Козацька», і почали вирубувати сади, аби розчистити ділянку під посіви. Тоді селянам вдалося переконати аграріїв у важливості цього саду для жителів.

«Рівень води по всьому району Конотопському почав падати і також в нашому селі вода дуже впала, тому, звичайно, якби не сад, де відбувається цей процес регулювання водного балансу, звичайно в нас зовсім би не було води», — розповіла жителька Бережного Надія Шулякова.

Крім цього, селяни переживають, що коли зникне сад і поля підійдуть впритул до хат, уся хімія, під час обробки культур, піде на них. 

«Сад розпайований і знаходиться в оренді підприємства «Козацька». Виникла така ситуація, почали там не зрозуміло хто пиляти. Наче, на даний момент, ніхто нічого не пиляє. Я зустрічався особисто з керівником підприємства, він також сказав, що він не зацікавлений у випилюванні цього саду, наче порозумілись. На сьогоднішній день моя позиція однозначна: я вважаю, що сад потрібний», — коментує голова Духанівської сільради, куди входить і село Бережне, Віктор Ситніков.

Виконано за допомогою Disqus