Вітчизняні сільгоспвиробники можуть скористатися торгівельною війною між США та Китаєм

31 липня 2018 471 0
Вітчизняні сільгоспвиробники можуть скористатися торгівельною війною між США та Китаєм
pixabay.com

Торгівельна війна між США та Китаєм, яка розпочалася на початку липня, може бути вигідною для українських виробників рослинницької продукції. Таку думку висловив викладач програм MBA Києво Могилянської бізнес-школи Євген Пенцак, передає expres.ua.

«Перед українським агросектором, навпаки, відкриваються сприятливі можливості для експорту в Китай. Адже ця країна вжила додаткових обмежувальних заходів щодо імпорту рослинницької продукції (фрукти, ягоди, горіхи) із США, а також продуктів їх переробки», — розповів експерт.

За його словами, експорт з Америки відчутно скоротиться. Тож українська сільгосппродукція частково може замінити американську на ринку КНР, який є дуже конкурентним.

«Бачимо, що Піднебесна активно сертифікує нашу агропродукцію. Це позитивно вплине на наш ВПП, адже частка сільського господарства в нашій економіці становить 17-18%», — продовжив експерт.

За словами аналітика компанії «Центр біржових технологій» Богдана Терзі, США і Китай будуть шукати нових економічних партнерів (або для збуту своєї продукції, або для купівлі сировини), яким може стати і Україна.

«Це буде дуже непросто зробити, тому що тих, хто захоче стати партнером лідерів світової економіки, знайдеться багато. Але нашою перевагою може стати  географічне положення. Якщо правильно побудувати відносини з Китаєм, можна сподіватися на розміщення виробництва китайських товарів в Україні для швидшого збуту в Європі. Це означає, що в економіку можуть прийти нові китайські інвестиції», — додав Богдан Терзі.

Виконано за допомогою Disqus