Кавун подорожчав удвічі — огляд цін на ягоди та фрукти

31 липня 2018 214 0
Кавун подорожчав удвічі — огляд цін на ягоди та фрукти
pixabay.com

Kurkul.com разом з FreshBot продовжують слідкувати за змінами цін на ринку овочів та фруктів.

Кавун

Погода вносить свої корективи в ціни на сезонні продукти. За останній тиждень ціна реалізації кавуна з поля виросла більш ніж в 2 рази з 1,1-1,3 грн/кг до 3 грн/кг, при тому що в наявності кавуна практично немає. У той же час для роздрібних продавців тиждень видався більш спокійним і підвищення в 10% сильно не завадило притоку клієнтів, так як в дощову погоду ну ніяк не хочеться їсти кавуни.

Ринок, на який українці звертають все більше уваги, Англія, показала за останній тиждень стабільність і лише невелике падіння на вихідних через велику кількості імпорту та при незмінній спеців + 35С. Кавун на Туманному Альбіоні продається в межах 2 фунтів стерлінгів за штуку, що в перерахунку виходить близько 14-15 грн/кг.

Диня

Дощ і негода також вплинули на наявність у супермаркетах дині українського виробництва, а ті, у яких вона продавалася, виставляли цінники від 12 до 24 грн/кг. Навіть при такій ціні, покупці залюбки беруть дині, розуміючи, що сезон може бути коротким через тривалу негоду. У деяких регіонах пропозиції дині взагалі не було і тиждень полиці були порожніми, що показує графік нижче:

Європа же відреагувала на погодні зміни дуже показово. Ціни на оптову партію зросли, місцями, в кілька разів і в Німеччині ринок дуже показовий, де ціна підскочила трохи менше, ніж на 60%, і зупинилася на позначці в €1,25/кг.

Малина

Поки українські виробники малини вирішують чи варто збирати ягоду та здавати її за ціною меншою за собівартість (від 7 до 14 грн/кг), зовнішні ринки демонструють цікаву динаміку.

Ринок Австралії за тиждень набрав більше 15% і сьогодні покупці платять трохи менше $7 за упаковку в 250г:

Сінгапур, після зниження два тижні тому на 15%, залишається Меккою для українських експортерів ягід, там упаковка 125 г коштує $6,5/кг, що в перерахунку близько 1,3 тис. грн/кг

Продовжуйте стежити за цінами з Kurkul.com та FreshBot.

Завантажити додаток можна за посиланнями: Appstore та Google Play.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою