Україна збільшила поставки агропродукції до країн Азії та СНД

1 серпня 2018 110 0
Україна збільшила поставки агропродукції до країн Азії та СНД
E-news.su

Основними зовнішніми ринками збуту аграрної продукції залишаються Азія, Африка, ЄС та СНД. За перші півроку 2018 р. їх сумарна частка збільшилася і склала майже 97% вартості українського експорту сільгосппродукції. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, у січні-червні 2018 р. обсяги зарубіжних поставок вітчизняних продуктів харчування до країн Азії та СНД зросли на фоні зменшення експорту до Євросоюзу та Африки.

Азійські країни, які вже кілька років поспіль є основними імпортерами української аграрної продукції, за січень-червень 2018 р. закупили українського продовольства на $3,7 млрд, зазначив експерт. Частка Азії за цей період склала 43,2% від загального експорту аграрної продукції.

Близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції — 30,4% — припадає на країни Європейського Союзу. За І півріччя 2018 р. вони закупили українського продовольства на $2,6 млрд.

 Обсяги експорту до країн Африки склали $1,3 млрд — 14,6% від загального експорту аграрної продукції.

«Зберігається тенденція пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, яка намітилася торік. Країни цього регіону за січень-червень 2018 р. імпортували українського продовольства на $0,7 млрд, що склало 8,6% від загального експорту аграрної продукції», — ідеться в повідомленні.

Рейтинг країн-імпортерів за підсумками 2018 р. виглядає так:

Ці сім країн забезпечили понад 47% доходів від експорту продукції агропромислового комплексу у І півріччі 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus