Добрива знижують захисні функції рослин — вчені

5 серпня 2018 117 0
Вирощування томатів
Kurkul.comВирощування томатів

Біологи з Каліфорнійського університету в Берклі виявили, що обприскування томатів мікробами здорових овочів захищає їх від хвороботворних бактерій, проте подальше використання добрив нівелює цей захист, що призводить до збільшення популяції патогенних мікробів на листках рослин. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

На думку дослідників, добрива викликають дисбаланс у взаємодії корисних мікробіомів, руйнуючи захист і даючи можливість хвороботворним організмам легше потрапляти на рослину.

«Зміна живильного середовища, в якому перебувають рослини, впливає на взаємодію рослин і мікробіома, а також, що важливо, порушує захист від хвороботворних мікробів», — зазначила старший автор дослідження, доцент Каліфорнійського університету Берклі Брітт Коскелла.

У проведеному експерименті вчені також виявили, що більш низька доза корисних мікробів, які розпилювалась на листках, часто була більш ефективною для захисту від інфекцій, ніж більш висока. Співавтор дослідження Мауріін Берг обприскував листя штучним мікробним розчином, що складається з 12 видів бактерій, взятих з природного мікробіома здорових томатів.

«Ми виявили, що найбільш ефективною виявилася найнижча концентрація і дозування корисних мікробів. Середнє дозування забезпечило середню захист, а найвища концентрація була найменш ефективною», — заявила Брітт Коскелла.

Після обробки рослин томатів розчином, їх навмисне ін'єктували бактеріями Pseudomonas syringae. Після чого, вчені спостерігали, як попередньо нанесений захисний шар корисних мікробів впливає на колонізацію патогенів.

У ході дослідження вчені дійшли висновку, що добрива сприяють зниженню активності корисних бактерій, в результаті чого вони перестають пригнічувати хвороботворні мікроорганізми, послаблюючи захисні механізми рослин.

Виконано за допомогою Disqus