З соломоблоків на Тернопільщині будують екодомівки

5 серпня 2018 1031 0
Дім із солом'яних блоків
Floralgid.pp.uaДім із солом'яних блоків

Компанія з Тернопільщини впродовж двох років виробляє солом’яні блоки. Нещодавно почала будувати з них екологічні будинки. Про це повідомляє Landlord.ua.

За словами організаторів виробництва — підприємців Олега Ковалишина та Романа Гранда, вони скопіювали канадську технологію, лише дещо внесли до неї свої особливості.

«Робиться воно з житньої соломи з використанням деревяних брусків, бо ми хотіли дотримуватися давніх стандартів, тому має бути штукатурка з глини. Ці блоки пожежобезпечні, бо дуже щільні, що не дає вогню зайнятися. Людина висипається в такому будинку за 6 годин», — зазначає Роман Гранда.

Кожний блок легкий, проте витримує від трьох до п’яти т. Звести будинок з таких блоків обіцяють за місяць.

Як розповідає Олег Ковалишин, верстат пресування соломи разом із колегою виготовили власноруч, розробляли цого два місяці.

«За півтора року роботи лінії з виробництва ми реалізували блоків більше, ніж витратили на будівництво будинків. У нас замовляють блоки партнери з Київщини та Дніпра», — каже Олег Ковалишин.

Продукція виробництва офіційно пройшла тести у США і віднесена до класу вогнестійкості F119, який є граничним в цій категорії. Випробування соломоблоків показали, що домівки з них будуть служити понад 50 років. Важливо врахувати усі технології будівництва.

Собівартість солом’яного блоку в десятки разів менше цегли. Завдяки невеликій вазі матеріалу будівля не потребує важкого фундаменту та підйомних механізмів при будівництві. Теплопровідність соломи в 4 рази нижче дерева і в 7 разів — цегли. Це економить витрати на опалення будинку.

Виконано за допомогою Disqus