Україна утричі збільшила експорт картоплі

13 серпня 2018 236 0
Україна утричі збільшила експорт картоплі
pixabay.com

У сезоні 2017/18 рр. (червень-травень) експорт картоплі сягнув майже 22 тис. т, що в 3,2 рази більше, ніж у попередньому сезоні. Тоді було експортовано 6,8 тис. т картоплі. Про це повідомила аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) у Facebook.

«Експорт картоплі лишається незначним порівняно до загального виробництва, однак для професійних виробників, які націлені на розвиток цього бізнесу, експорт є важливою можливістю заробити більше», — відзначають експерти.

За словами аналітиків, експорт картоплі і далі, зосереджений на країнах СНД: Білорусі, Молдові, Грузії, Азербайджані, тощо.

«Перші тестові поставки картоплі до Катару та країн ЄС дають певну надію, однак свіжа картопля — це відносно дешевий продукт, тому транспортна складова в ціні є дуже значною. Саме тому, для розвитку експорту картоплі, потрібно розробляти можливості переробки продукції. Адже саме в картоплярстві, переважна більшість продукції експортується саме у вигляді перероблених продуктів, таких як заморожена картопля фрі, картопляні чіпси, крохмаль, картопляне борошно, тощо», — ідеться в повідомленні.

Наступного сезону, експорт картоплі може скоротитися. Адже професійні виробники картоплі в Україні масово скорочують площі, або взагалі відмовляються від цього бізнесу. Основна причини відмови — невигідність експорту свіжої картоплі, а на внутрішньому ринку споживання цієї продукції знижується.

Виконано за допомогою Disqus