Фермери сходу можуть втратити урожай картоплі

15 серпня 2018 276 0
Фермери сходу можуть втратити урожай картоплі
pixabay.com

Посуха, від якої страждає вся Європа, не оминула і Україну. Так, виробники картоплі зі східних регіонів можуть втратити урожай картоплі. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

«Професійні виробники констатують зменшення кількості бульб, втім, їх товарність, станом на середину серпня, цілком задовільна. Крім того, ситуація досить не рівномірна в розрізі регіонів: на Сході насадження картоплі більше постраждали від посухи, а на Заході, який вважається одним з головних виробничих регіонів в країні, врожайність приблизно дорівнює показникам минулого року і у фермерів, і у населення», — розповідає керівник департаменту маркетинг-аналітика гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.

Вона додала, що вартість картоплі на гуртових ринках знаходиться у майже на рівні 2017 р.

«Найбільш постраждали від спеки фермери на Сході України, вони не впорались із наслідками посухи, бо мали проблеми із зрошенням. В цьому регіоні температура ґрунту деколи досягала 60 °С, розвиток бульб призупинився ще у червні, а частина картоплі просто спеклась в землі», — наголосив  керівник комерційних проектів компаній «Агріко Україна» Віктор Різник.

За його словами, на Заході ситуація значно краща, дощі, які розпочались в другій половині літа нівелювали негативний вплив високих температур.

За словами виконавчого директора Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Оксани Руженкової, цього року масове збирання картоплі розпочнеться дещо пізніше, ніж зазвичай.

«Проблемна картопля буде реалізовуватись в першу чергу, її цього року буде досить багато. І це серйозна загроза для перекупників, адже вражена фузаріозом картопля буде зберігатись не довго — до грудня максимум. Тобто, вже у другій половині сезону ціна картоплю може бути вищою від тієї, що сформується восени. Але на задовільну ціну зможуть розраховувати в основному продавці якісної картоплі, продавати дрібну буде набагато важче», — розповіла Оксана Руженкова.

Експерти наголошують, що зменшення пропозиції картоплі в цьому сезоні слід очікувати також через тенденцію до скорочення виробничих площ в комерційному секторі.

Виконано за допомогою Disqus