Ціна на промислове яблуко падатиме — експерт

20 серпня 2018 637 0
Вирощування яблук
Kurkul.comВирощування яблук

Низька вартість промислового яблука є цілком обґрунтованою і в перспективі цей сегмент ринку зменшуватиметься. Цьому головною причиною є падіння попиту на світовому ринку на відновлені соки, для виробництва яких концентрат саме і використовується. Про це розповів Економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак, під час виступу на восьмій міжнародній конференції «Яблучний бізнес України-2018», повідомляє Info.shuvar.com.

«За останні 6 років світовий ринок яблучного концентрату скоротився майже на 40%. Безумовно це торкнулось і України, ми поступово і впевнено скорочуємо експорт нашого концентрату. Фактично сьогодні відновлені соки, які виробляються із концентрату, вже прирівняли до «некорисних» солодких газованих напоїв. В той самий час, ринок соку прямого віджиму, головного конкурента відновленого соку, постійно зростає. Також, у відновлених соків «відкушують» частину ринку овочеві соки та питні йогурти. Таким чином, відновлений сік вже знизився до категорії дешевих продуктів і для його виробництва потрібна буде дешева сировина»,  — розповідає Андрій Ярмак.

На думку експерта, слабким місцем яблучного ринку України є те, що українські фермери приділяють велику увагу продажам промислового яблука, яке вважається відходом виробництва. Натомість, сільгоспвиробники повинні дбати про те, щоб такого яблука в них було менше, адже заробляти сьогодні можна лише на продажах яблука преміальної якості.

Андрій Ярмак зауважив, що ціна на промислове яблуке буде знижуватись і відповідно буде зменшуватись прибутковість збору цього фрукту, з урахуванням зростання витрат на робочу силу для збирання.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою