Експерти стурбовані фітосанітарним станом цьогорічного врожаю

27 серпня 2018 360 0
Зерно врожаю 2018 р.
Kurkul.comЗерно врожаю 2018 р.

Наразі ще рано давати оцінку якості зерна зібраного врожаю 2018 р. Проте проведений аналіз перших проб вже викликає стурбованість. Таку інформацію надав голова Фітосанітарної асоціації Владислав Седик, повідомляє Elevatorist.com.

«Так, в поточному сезоні при проведенні моніторингу траплялися партії, в яких до 60% зерна були вражені фузаріозом. Дане захворювання істотно обмежує поставки українського зерна на основні ринки збуту. Це, перш за все, Малайзія, Сирія, Японія, Таїланд, Індонезія, Мексика і Єгипет», — зазначив Владислав Седик.

При цьому він впевнений, що Україна повинна вирощувати не просто зерно, а продукт, що повинен відповідати вимогам імпортерів.

«Зараз ми виробляємо продукт, який не є експортно-орієнтованим. 93% висіяних у цьому році насіння є репродукцією, тобто в Україні, грубо кажучи, сіють урожай минулих років. А про якість зерна у нас більше обізнані трейдери, ніж сільгоспвиробники»

Також виявлялися партії, в яких з 60% зерен уражені сажкою (Tilletia). Подібні партії не допускають до поставок в Індонезію, Вірменію, Сирію, Бразилію, Канаду, Китай, Ізраїль, Азербайджан, Єгипет і Катар.

Помітна тенденція збільшення випадків ураження зерен грибком Alternaria, що неприпустимо для експорту партій до Малайзії і Сирію.

«В цілому перші аналізи фітосанітарного стану зерна врожаю 2018 р. свідчать про те, що Україні слід серйозно зайнятися забезпеченням аграріїв якісним насінням і необхідними обсягами ЗЗР»

Виконано за допомогою Disqus