Український технолог відкриває ферми з виробництва біогумусу по всьому світу

10 січня 2020 97 0

Першу ферму з переробки гною каліфорнійським хробаком український технолог за фахом Михайло Бондаренко запустив у 2014 р. у Хмельницькому, наразі ж такі вермиферми працюють у Полтаві, Сумах, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі, а також Узбекистані, Португалії та Італії. Про це повідомляє uatv.ua.

Загалом українець Михайло Бондаренко займається виробництвом біогумусу протягом 13 років.

«Ми використовуємо коров’ячий і кінський гній у співвідношенні 50% на 50%. За допомогою спеціального обладнання перемішуємо його в однорідну масу, стабілізуємо показники Ph і запускаємо червоного каліфорнійського хробака, який все переїдає» , — повідомив технолог. 

Михайло Бондаренко також додав, що цікавість до гумусу була привита йому дідом, який був одним з перших місцевих розробників технологій із виробництва біомаси хробака і рідких гумінових добрив.

У 2014 р. було відкрито першу вермиферму в Хмельницькому.

Першу ж закордонну ферму було відкрито в 2018 р. в Узбекистані. 

За словами Михайла Бондаренка, фермер Тахер Аке з Узбекистану зацікавився технологією українця, побачивши один із його роликів на YouTube і запросив його під ключ запустити завод із виробництва рідких гумінових добрив і, відповідно, вермиферму. Згодом подібні пропозиції надійшли з Португалії та Італії.

Читайте ще: Застосування гною: більше користі чи шкоди?

Виконано за допомогою Disqus