Неякісна гречка з Росії залишить Українських фермерів без роботи

7 вересня 2018 175 0
Неякісна гречка з Росії залишить Українських фермерів без роботи
znamagro.com.ua

Посіви гречки в Україні у 2019 р. можуть скоротитися удвічі — до 40-50 тис. га через інтервенцію неякісної гречаної крупи з Росії. Про це повідомляє ВАР.

«В минулому році з РФ завезли в Україну гречану крупу, яка по 9 показникам не відповідає нашим ДСТУ. Заїхав непотріб, яким травлять наш народ. Вже в цьому році площі під посівами гречки скоротилися майже вдвічі (до 100 тис. га зі 184 тис. га у 2017 р.). І, якщо не буде змін на краще, посіви гречки в Україні будуть скорочуватись дедалі більше», — зазначив директор СТОВ «Перемога» Микола Малієнко.

Росія продає свою неякісну гречку на українському ринку за цінами, меншими за собівартість якісної української крупи. Через це вітчизняні виробники, змушені знижувати ціни у відповідь, тим самим скорочуючи власну рентабельність.

Ряд фермерів, які вирощують гречку, вже заявили про те, що будуть скорочувати посівні площі під цією культурою, або зовсім відмовляться від її вирощування.

За даними Держстату, у 2017 р. в Україну офіційно було завезено 15,9 тис. т зерна, з яких 12,7 тис. РФ, а 17,3 тис. т— з Казахстану, який також постачає до України гречану крупу російського виробництва.

Аналітики вважають, що нелегально до України гречку також постачали. І загальний об’єм імпорту гречаної крупи з Росії оцінюють у 50 тис. т.

Вітчизняні ж заводи минулого року виробили 55 тис. т крупи. Таким чином, частка російської крупи на українському рику вже досягла близько 45-50%.

Виконано за допомогою Disqus