Держпітримка агросектору скоротилася майже в 4 рази

13 вересня 2018 99 0
Держпітримка агросектору скоротилася майже в 4 рази
tsn.ua

За чотири роки виконання Коаліційної угоди, держпітримка агросектору скоротилася з 23 млрд грн до 6,3 млрд грн. Про це йдеться у матеріалі «Коаліційна безпорадність Кабміну, Ради та Президента — угода в частині АПК виконана лише на 30%» на AgroPolit.com.

Нагадаємо, у 2018 р. в державному бюджеті було закладено 6,3 млрд грн, які мали б піти на підтримку сільгоспвиробників. Але навіть із запланованої суми Мінагрополітики та урядом, фактично, було виділено лише 459 млн грн. Розроблені в.о. аграрного міністра Максимом Мартинюком механізми розподілу дотацій і завізовані главою уряду Володимиром Гройсманом не дали бажаного ефекту. AgroPolit.com запустив флешмоб #GoЗаАгроДотаціями і закликає всіх аграріїв прийняти участь в ньому — аби до кінця року вибрати закладені на підтримку АПК кошти в бюджеті.  

Основна причина низького використання дотаційних ресурсів — це зволікання Мінагрополітики у частині реалізації програми виділення коштів та досить складна система їх отримання. Саме такі причини низької ефективності програми озвучили аграрії.

Варто нагадати, що програма підтримки сільгоспвиробників — це одна з частин Коаліційної угоди, яка передбачає реформування системи державної підтримки с/г виробництва та залучення фінансування у галузь.

З позитивних моментів можна виділити той факт, що прописані в угоді суми на дотування АПК поки що, хоч із ускладненнями, але виконуються: на 2018 р. — 6,3 млрд грн, 2019 р. — 7 млрд грн, 2020 р. — 8 млрд грн. Але все одно згадуються колишні суми підтримки АПК,  які становили завдяки спецрежиму 23 млрд грн/рік.

«В угоді обіцяли зберегти спецрежим до 1 січня 2018 р., а фактично —забрали вже з 1 січня 2017 р. і замінили на пряму підтримку АПК з бюджету за принципом 1% ВВП на рік. До різних програм розподілу бюджетних коштів за новим механізмом є багато питань. Останнім часом до них додалося й таке «Чому з 6,3 млрд грн на 2018 р. уряд та Мінагро виділили мізер?». Так, у Мінагрополітики дохазяйнувалися до того, що фермери публічно закликали в.о. аграрного міністра Максима Мартинюка піти з посади за зволікання з виділенням бюджетних коштів і складну процедуру. У частині дотацій на тваринництво претензій до порядку немає, але є питання про гроші: за перше півріччя 2018 р. з передбачених на 2018 р. 2 млрд грн із бюджету видано тільки 220,1 млн грн компенсації», — пише видання.

Якщо достроковий  удар під дих зі спецрежимом  аграрії  пережили більш-менш спокійно, то інше покращення для них може обернутися мільярдними збитками, сказано  у тексті:

«Подякувати тут потрібно всім: Президентові, Мінагрополітики (яке ховало голову у пісок) і депутатам, які узаконили все це. Йдеться про соєво-ріпакові правки, які вже з 1 вересня 2018 р. могли б позбавити аграріїв частини закупівельної ціни на сою та ріпак», — пише AgroPolit.com.

Виконано за допомогою Disqus