Ціни на часник продовжують розчаровувати фермерів

24 вересня 2018 3557 0
Ціни на часник продовжують розчаровувати фермерів
pixabay.com

З початку сезону середня вартість часнику лишається на 35% нижчою, ніж минулого року. Українським роздрібним мережам, як і раніше, бракує українського часнику, а на гуртових ринках, в залежності від якості, ціни на часник можуть відрізнятися у кілька разів. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

«Вже кілька сезонів поспіль на ринку створюється приблизно однакова ситуація — українського часнику стає більше, ціни на нього немає, втім, супермаркети продовжують працювати із імпортом», — зазначає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Вона пояснює, що така ситуація склалася через те, що в загальній масі врожаю в українських господарствах дуже важко зібрати комерційні партії якісного часнику.

За даними Тетяни Гетьман, в останні 5 років Україна майже в 2,5 рази скоротила імпорт часнику в т.ч. за рахунок розвитку власного виробництва.

Президент Асоціації виробників Володимир Власенко наголошує, що цього сезону навіть професійним господарствам було досить важко впоратись із погодними катаклізмами, тому, середня врожайність по країні в 2018 р. все ж таки буде гіршою від попереднього сезону.

Цього року і діапазон цін на часник в Україні суттєво збільшився, як за рахунок зниження мінімальних цін, так і за рахунок підняття максимальної межі. Так, на гуртових ринках України сьогодні можна знайти дрібний вражений хворобами часник по 15-18 грн/кг, виробники кажуть, що така ціна лише частково дозволяє покрити витрати на виробництво. В той самий час якісний упакований часник калібру 45+ і вище досить успішно продається від 30 до 45 грн/кг і така ціна відповідає вартості якісного імпортного часнику.

Виконано за допомогою Disqus