В Україні відсутня відповідальність за рейдерство — політолог

30 вересня 2018 228 0
В Україні відсутня відповідальність за рейдерство — політолог

Щороку кількість випадків рейдерських захоплень в Україні лиш зростає. Головна причина – повна відсутність відповідальності за такі дії, до того ж часто представники влади стають співучасниками захоплень чужого майна, пише ZiK.

Про це заявив заявив український політолог Сергій Белашко.

Він підкреслив: боротьбу із рейдерством варто зробити обов’язковим пунктом передвиборчої програми опозиційних кандидатів і на президентських, і на парламентських виборах.

«Рейдерські захоплення — це результат безсилля влади по цілій низці пунктів: слабка вертикаль Мін’юсту, нездатна заздалегідь відфільтрувати «чорних нотаріусів», слабка судова система, безвольні правоохоронні органи, які стоять осторонь, або ж взагалі підтримують своїми діями рейдерів», – наголосив він.

На думку експерта, головна причина, через яку кількість рейдерських захоплень щороку зростає – практично повна відсутність відповідальності за такі дії.

«Криваве захоплення елеватора в Харківській області тільки «завдяки» перестрілці вийшло на загальнонаціональний рівень обговорення. І, мабуть, тільки тому завершилось благополучно для законних власників. Трохи швидше зреагувала поліція у Кіровоградській області — попередила спробу рейдерського збирання врожаю невідомими. Спробу рейдерського захоплення зафіксували і на одному із підприємств Київщини. Чим завершиться історія наразі незрозуміло», — нагадав політолог.

У той же час, за його словами, на Чернігівщині компанія місцевого депутата п’ять років відбивалася від рейдерів «під керівництвом екс-начальника податкової міліції Андрія Головача».

«Його вже при новій владі звинувачували у відмиванні через ПДВ-схеми близько 3 млрд грн, а він заплатив у бюджет 130 млн грн (звідки у чиновника?) і благополучно вийшов. Сільгосппідприємство законні власники собі повернули, наразі розслідується кримінальна справа за фактом рейдерського захоплення бізнесу Головачем і його сім’єю», — зауважив політолог.

Та, на його думку, нинішня влада просто немає що протиставити рейдерству.

«Більше того — представники влади часто стають співучасниками захоплень власності. Виборці це вже зрозуміли. Тепер м’яч на полі опозиції. Треба забивати», — резюмував Сергій Белашко.

Виконано за допомогою Disqus