Аграрну освіту треба вдосконалювати — експерт

7 жовтня 2018 111 0
Студенти в аудиторії ВУЗу
Obozrevatel.comСтуденти в аудиторії ВУЗу

Успіхи вітчизняного агробізнесу створюють передумови для створення нових робочих місць. Така потреба актуалізує питання в покращенні якості аграрної освіти для залучення у виробництво кваліфікованих випускників аграрних і технічних вузів. Такою думкою поділилась директор департаменту управління персоналом та комунікацій агрохолдингу «МХП» Ксенія Прожогіна у блозі на Biz.nv.ua.

Серед ключових проблем українських аграрних вузів на думку експерта наразі є: недостатній професійний рівень педагогів, зменшення фінансування і держзамовлення на аграрні спеціальності та труднощі збереження за навчальними закладами земельних ділянок, на яких студенти повинні проходити практику.

«Комплекс цих проблем знижує рівень кваліфікації випускників і створює проблеми, як для молодих фахівців, так і для аграрних компаній», — зазначила Ксенія Прожогіна.

За її словами, рівень підготовки в українських аграрних вузах не відповідає сучасним тенденціям і запитам аграрного бізнесу. У той же час, отримати аграрну освіту за кордоном для більшості молодих українців не під силу. Враховуючи це, державі необхідно переглянути свою політику і збільшити державне замовлення, а також фінансування аграрних вузів.

«Аграрні навчальні заклади повинні весь час навчатися самі, щоб мати можливість давати якісні знання іншим. Аграрним компаніям також необхідно системно і ефективно працювати зі студентами і молодими спеціалістами, впроваджувати практики та стажування», — зауважила директор департаменту управління персоналом та комунікацій «МХП».

Додаючи, що з огляду на сучасні тенденції агроринку, відносну дешевизну аграрної освіти, а також наявність розуміння всіх зацікавлених сторін щодо необхідності поліпшення якості аграрної освіти в Україні, в найближчі роки більшість абітурієнтів матиме бажання здобувати аграрну освіту саме на батьківщині.

Виконано за допомогою Disqus