Фермер з Донеччини продає худобу за кордон

7 жовтня 2018 238 0
Корови на фермі
Kurkul.comКорови на фермі

Керівник фермерського господарства Черкаської ОТГ, що на Донеччині, за 17 років підприємницької діяльності налагодив збут ВРХ за кордон, збільшив посівну площу землі від 30 до 4,7 тис. га та надав робочі місця майже сотні селянам. Про це повідомляє Bizshid.com.

Олександр Скляров — керівник господарства «Верес» з 2001 р. На землі працювали і його батьки, а він, після кількох років у торгівлі, теж прийшов у цей бізнес. Розпочав його у селі Новомиколаївка, що нині входить до Черкаської об’єднаної територіальної громади.

Взявши в оренду 30 га пайової землі у 2001 р., засіяв їх. Вийшло зібрати добрий урожай. Через п’ять років землі було вже 800 га. Зараз зембанк господарства налічує 4,7 тис. га, на яких сіють пшеницю, соняшник, кукурудзу, бобові культури.

Щодня 87 працівників працюють на цих полях та з тваринами. У середньому люди отримують 7 тис. грн/міс.

«У мене не вистачає кваліфікованих працівників — агронома, зоотехніка, тракториста. Їх просто немає. Залежно від кваліфікації людини, чи потрібне їй житло, я готовий розглянути різні варіанти і запропонувати гарну заробітну плату, аби прийшли фахівці. Приходять люди з центру зайнятості, швидко йдуть назад, аби там отримувати соціальні виплати, бажання працювати немає, а в селі треба важко працювати», — каже керівник господарства про кадрову проблему.

На фермі Олександра Склярова вирощують корів. Їх продають живою вагою до різних країн світу.

«Наші корови їдуть в порт, а звідти за кордон — до Саудівської Аравії, Єгипту, Туреччини. Ми вирощуємо гарні м’ясні породи. Щороку продаємо десь 300-400 корів на рік. Цьогоріч планували більше. Але через спеку заготували мало сіна, кормів, тому не змогли збільшити обсяги», — говорить фермер.

Посушлива погода влітку на Донеччині не дозволила заготовити корми. Сіна накосили 1 т/га, люцерни — 1,2 т, еспарцету — 1,7 т з 1 га засіяного поля.

Виконано за допомогою Disqus