Україна знизила експорт яблук

9 жовтня 2018 200 0
Україна знизила експорт яблук

У вересні 2018 р. Україна експортувала 2,4 тис. т яблук, що на 8% менше, ніж у вересні 2017 р. Хоча цього року об’єми урожаю більші за минулорічні, а ціни — нижчі. Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

«Така динаміка експорту яблук є незадовільною, якщо врахувати рекордний урожай яблука в 2018 році. Незважаючи на рекордно низькі ціни, наші виробники і далі займають занадто пасивну позицію в просуванні експорту», — зазначила головний аналітик УПОА Тетяна Смірнова.

За її словами, у цьому сезоні лише активна маркетингова позиція може врятувати виробників від утилізації навіть якісного яблука, адже його зараз забагато і в Молдові, і в Польщі, і в інших країнах Європи.

Протягом першого кварталу поточного сезону Україна збільшила відвантаження яблук на зовнішні ринки порівняно з тим же періодом попереднього року. Всього було експортовано 4,7 тис. т яблука, або на 52% більше, ніж протягом липня — вересня 2017 р.

В УПОА вважають, що в жовтні обсяги експорту яблука значно збільшаться, і можуть вперше сягнути 10 тис. т. При цьому, згідно з прогнозами аналітиків асоціації, загальний експорт протягом сезону-2018/19 років може скласти 80-90 тис. т. Такий обсяг експорту не дозволить стабілізувати ціни, адже надлишок експерти оцінюють в 150-170 тис. т.

Тому, аналітики не виключають того, що ціни на яблука будуть лишатися низькими протягом всього сезону.

Виконано за допомогою Disqus