У комбайні Skif не дотримані вимоги щодо локалізації техніки — думка

18 жовтня 2018 162 0
Комбайн Skif-280 на AgroExpo 2018 у Кропивницькому
Kurkul.comКомбайн Skif-280 на AgroExpo 2018 у Кропивницькому

Комбайн Skif (Херсонський машинобудівний завод) не відповідає вимогам по локалізації техніки. Таку думку висловив голова Аграрного Союзу України  Геннадій Новіков. Про це повідомляє Traktorist.ua.

Нагадаємо, що згідно з вимогами програми, показники локалізації виробництва на 2017 р. повинні становити 35%, а на поточний — вже 45%. Відзначимо, що Херсонський машинобудівний завод оголосив про старт виробництва українського комбайна Skif-280 у березні 2017 р.

«Найпопулярніші у аграріїв — трактори класу МТЗ-80. Вони у нас практично не виробляються і не підпадають під рівень місцевої локалізації. Чому ставимо локалізацію, яка не може бути виконана (35-40%)? Якби була частка локалізації 20-25%, то могло б бути. За визнанням самого власника ХТЗ, то і ХТЗ не підпадає під рівень локалізації. Я не кажу вже про комбайн Skif у іншої техніки. Начебто підтримка є, але ми б хотіли, щоб не пан Гіршфельд ділив аграрні гроші. Саме аграрії повинні визначатися з рівнем локалізації. Треба підійти до цього питання гнучко, щоб особливо малі та середні аграрії мали доступ до цієї техніки», — зазначив Геннадій Новіков.

При цьому представник Херсонського машинобудівного заводу (ХМЗ) Сергій Шляховер повідомив, що відсоток локалізації виробництва комбайнів становить 40%.

«Ми виходимо зараз на 40%, плануємо ще більше підняти цю планку. Досить часто у нас бувають фахівці з Фінляндії, які відстежують якість нашої роботи, тому ми не можемо підвести їх», — підкреслив він.

Директор підприємства «Сампо» Валерій Максаєв повідомив, що програма збільшення ступеня локалізації прописана і в договорі між ХМЗ і Sampo Rosenlew.

«Це в плані, в загальному договорі з заводом. Там є ось ця поетапна локалізація, по роках розписана. Там, десь на другий рік відсоток ступеня локалізації складе 10% -15%, потім через пару років — 30%, і так вони доходять до 50%», — говорить Валерій Максаєв.

Довідка: комбайни ХМЗ має наступну комплектацію: двигун — AGCO Power, подрібнювач соломи — Rekord (Швеція), гідравлічні мотори — Sampo Hydraulics, німецькі мости, фінська молотарка. Українського виробництва — шини від Rosava. Також, за словами Сергія Шляховера, на комбайн ставлять кременчуцькі диски.

Виконано за допомогою Disqus