Фотоселективні сітки дозволяють захистити врожай від шкідників

20 жовтня 2018 414 0
Різнокольорові теплиці — дослідження італійських вчених
Sungardening.co.ukРізнокольорові теплиці — дослідження італійських вчених

Незабаром серед тепличних господарств може з’явитися новий тренд — різнокольорові тепличні сітки. За словами іспанських дослідників з Технічного університету Картахена (UPCT) та Інституту досліджень і розробок Agri-Food Мурсії (IMIDA) фотоселективні сітки для затінення дозволяють захистити врожаї від шкідників та підвищити якість вирощеної продукції. Про це повідомляє Sungardening.co.uk.

За допомогою різнокольорових сіток можна змінювати передачу, поглинання та відбиття світла в теплиці. Також змінювати спектр ультрафіолетового та інфрачервоного світла.

Згідно з попередніми результатами випробувань, заміна традиційних сіток кольоровими може поліпшити якість продукції, підвищити її врожайність, викликати більш раннє дозрівання культур.

«Особливість цих типів сіток, що поліпшують використання сонячного світла, дозволить вирощувати тепличні культури в літні місяці, в той час, коли ця продукція пропадає з ринків через високу температуру, яка є обмежувальним фактором для виробництва сільськогосподарських культур», — зазначив дослідник IMIDA Йозефа Лопес.

Блокуючи ультрафіолетове випромінювання, що необхідно для розвитку комах і хвороб, фотоселективні сітки дозволяють суттєво скоротити їх вплив на рослини.

«Більшість процесів фізіологічного розвитку рослин, комах і хвороб залежать від світла, який вони отримують. Найбільш зручними компонентами для отримання бажаного фізіологічного впливу на культури і захисту їх від шкідників і хвороб можуть стати фотоселектівні мережі затінення», — заявив професор з UPCT Хуан Антоніо Фернандес.

Однак дослідники попереджають, що перед використанням цих нових матеріалів слід враховувати їх вплив на природних запилювачів і корисних комах, які використовуються в біологічній боротьбі з шкідниками.

Виконано за допомогою Disqus