Навесні мінеральні добрива подорожчають на 20%

24 жовтня 2018 750 0
Навесні мінеральні добрива подорожчають на 20%
FloweryVale.ru

Навесні 2019 р. вартість мінеральних добрив зросте на 15-20%. Про це повідомив заступник директора Інституту аграрної економіки Віталій Саблук в матеріалі Latifundist.com.

«Дощові кінець червня і перша половина липня не дозволили аграріям отримати обсяги і якість ранніх зернових, продаж яких забезпечила б їх оперативними фінансами для збирання пізніх зернових, соняшнику та якісного посіву озимих. В першу чергу під «економію» потрапили закупівлі добрив, активність на ринку значно знизилася. У відповідь виробники утримали ціни, не підняли їх у повній мірі слідом за курсом долара США і ціною газу, але це сформувало помилковий сигнал ринку: більшість аграріїв розраховує, що така ситуація збережеться і вирішили приберегти фінанси до весни, ближче до терміну посівної ярих культур. Але проблема в тому, що до весни з'явиться нова продукція, яка буде на 15-20% дорожче. Тому навесні заощадити не вийде», — зазначає Віталій Саблук.

Експерти Інституту аграрної економіки оцінюють ситуацію із забезпеченням посівної добривами як більш тривожну, ніж в попередні роки: при таких темпах закупівель кожен 3-й гектар в Україні ризикує не отримати азотні добрива під час посівної 2019 р. Це може призвести до втрати 10% врожаю майбутнього року або 3,5-4 млрд грн. доходу.

«Ситуація аномальна! Забезпеченість аграріїв добривами складає всього 65%. Це один з найнижчих показників в останні роки. Фермери вичікують вигідних цін, але це помилка!», — повідомляє заступник директора Інституту аграрної економіки.

Щоб не погіршити майбутній фінансовий результат, експерти Інституту аграрної економіки радять аграріям: не варто розраховувати, що низькі ціни на добрива збережуться в зимові місяці, їх вигідніше купувати сьогодні. Тим більше, що в цьому році на ринку достатня пропозиція якісних добрив українських виробників і їх можна купити в розстрочку, через аграрні розписки або форвардні контракти.

Виконано за допомогою Disqus