Прибутки від вирощування стевії сягають $270 тис./га

25 жовтня 2018 544 0
Прибутки від вирощування стевії сягають $270 тис./га
Diabetik.guru

Вирощування стевії в Україні є перспективною нішею для фермерів, яка здатна принести прибуток до $270 тис./га, адже попит на цю культуру на світовому ринку зростає щорічно як таку, що асоціюється у споживача із здоровим способом життя. Про це повідомив кандидат сільськогосподарських наук Володимир Стефанюк, передає seeds.org.ua.

Науковець зазначив, що стевія є природним цукрозамінником і є альтернативою солодкому продукту для людей, які хворіють на цукровий діабет.

«В Україні щорічно вирощується близько 40 т цієї культури. Реальна ж потреба складає приблизно 200 т сухого листа стевії»,— розповів про перспективи зростання внутрішнього ринку Володимир Стефанюк.

Наразі в Україні виробляється понад 200 продуктів зі стевії. 

За словами фахівця, собівартість посадки стевії становить 25 коп. за одну рослину.

«На одному гектарі розміщується 80-100 тис. рослин. Вже за першій рік вирощування можна мати до 2 т сухого листа, вартість якого ще пару років потому дорівнювала $2,5 тис./т. Якщо не має змоги для тепличного вирощування, розсаду можна отримувати і в домашніх умовах, вирощуючи її з насіння. Але в цьому випадку посіви треба накривати плівкою, щоб насіння не пересихало», — повідомив науковець.

Фахівець також підкреслив, що прибутки можна значно збільшити, якщо будувати бізнес на вирощуванні кореня культури.

«В цьому випадку можна отримувати по $270 тис./га прибутку. Проте механізм вирощування потребує додаткових зусиль, адже в умовах українського клімату потрібно викопувати корені на зиму, адже вони бояться морозів», — пояснив Володимир Стефанюк.

Фахівець також розповів, що як культура стевія відкрилася для європейського ринку порівняно нещодавно — лише 5 років потому.

Він додав, що великий ринок для збуту продуктів зі стевії — арабські країни, тому що приблизно 35-40% населення цих країн є хворими на цукровий діабет. Це пояснює підвищений попит на цю культуру у регіоні

Виконано за допомогою Disqus