Українська молочка втрачає конкурентоздатність у світі

5 листопада 2018 333 0
Українська молочка втрачає конкурентоздатність у світі
voprosy-kak-i-pochemu.ru

Протягом жовтня конкурентоздатність української молочної продукції на світовому ринку знизилася на 7-8%. Про це повідомив економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

«Фактично можна говорити про те, що конкурентоздатність української молочної продукції в світі в жовтні знизилися приблизно на 7-8%, якщо врахувати зростання цін на сире молоко на фоні зменшення експортних цін на готову продукцію», — зазначив Андрій Ярмак.

Він додав, що такі тенденції, імовірно, підтверджують відновлення внутрішнього попиту на молочні продукти та показують, що сезонність виробництва молока, хоч і зменшується, але лишається високою.

За його словами, у жовтні 2018 р. професійні виробники молока України заробили на 15,8% менше прибутку, у порівнянні з жовтнем минулого року. Але вперше за поточний місяць індекс умовної прибутковості молока (УМІ) був вищим, ніж в відповідному місяці 2016 р. Так, УМІ в жовтні зріс відразу на 13%, що було найбільшою зміною індексу протягом поточного року.

«Взагалі жовтневий рівень прибутків виробників молока не був таким вже поганим — адже він був найвищим за останні чотири роки для жовтня, якщо не рахувати 2017 р., але на 15% нижчим, ніж середній показник за жовтень протягом останніх семи років. Як і раніше, все залежить від ефективності роботи переробників та експортерів продукції», — повідомив Андрій Ярмак.

За його словами, за поточний рік прибутки професійних виробників молока впали на 15% порівняно до 10 місяців 2017 р., але були на 17% вищими ніж в 2016 р.

Виконано за допомогою Disqus