На Херсонщині посуха затримує посівну

29 вересня 2015 72 0
На Херсонщині посуха затримує посівну
Кurkul.comНа Херсонщині посуха затримує посівну

До початку посівних робіт під урожай 2016 р. на Херсонщині склалися дуже складні агрометеорологічні умови, розповів начальник херсонського гідрометеорологічного центру Юрій Кирияк, пише «Херсон типичный».

За його словами, серпень був жарким: середньомісячна температура повітря виявилася вищою від кліматичної норми, а опадів випадало значно менше норми. В окремих районах йшли зливи, але вода стікала, не забезпечуючи ґрунт вологою. Засуха, яка тривала з середини липня, висушила верхню частину ґрунту, і запаси продуктивної вологи в орному шарі на площах під озимі були відсутні.

«Початок вересня, згідно з даними гідрометцентру, теж відзначено підвищеними температурами і відповідає скоріше нормам кінця липня — початку серпня. Короткочасні дощі ґрунт не зволожили. Високі температури, низька вологість повітря і сильний вітер сприяли виникненню суховіїв протягом 2-6 днів. Тому запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту за станом на 8 вересня, під озимі пшеницю та ячмінь, залишалися на недостатньому рівні. А деякі господарства області провели вологозарядний полив і розпочали сіяти озимий ріпак», — зазначив він.

Експерт повідомив, що за агрометеорологічними показниками, у Херсонській області зараз наступають оптимальні строки посіву озимих культур. У цьому ж році осіння засуха, яка прийшла слідом за літньою, загрожує призвести до затримки посівних робіт.

Юрій Кирияк додав, що насіння озимих у ґрунті не проростуть без дощів. А до настання холодів залишається недостатньо теплих днів, і рослини ризикують не отримати нормального розвитку. У свою чергу зимостійкість погано розвинених посівів виявляється слабкою, і на початку весни сходи сильно рідшають.

«Погодні умови передпосівного і осіннього періодів є вирішальними у розвитку озимої пшениці: вони визначають шанс перезимівлі рослин і забезпечують формування високого врожаю зерна. Прогноз погоди до кінця вересня залишається для аграріїв несприятливим: переважно суха, без істотних опадів погода», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою