Запроваджувати ринок землі можна поступово — думка

29 вересня 2015 67 0
Запроваджувати ринок землі можна поступово — думка
А7d.com.uaЗапроваджувати ринок землі можна поступово — думка

Земельний мораторій можна скасовувати поетапно. Про це заявив головний юридичний радник проекту USAID «Агроінвест» Павло Кулинич, повідомляє Національний прес-клуб з аграрних і земельних питань.

Як зазначається у повідомленні, механізм поетапного скасування мораторію на розгляд громадськості незабаром повинні запропонувати фахівці проекту USAID «Агроінвест». Вони розробили законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», вважаючи цю роботу вкрай актуальною. Тому що 1 січня 2016 р. може бути скасований мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні.

«Наш законопроект суттєво відрізняється від переважної більшості своїх попередників. Ми постаралися врахувати ставлення суспільства до вирішення такої важливої ​​проблеми, як скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, думки сільськогосподарських виробників із цього приводу — дрібних, середніх і великих, а також експертного середовища. І запропонували принципово нову модель впровадження ринку земель. Ми її позиціонуємо як «м'яку модель», або модель поступового скасування цілої системи заборон», — зазначає він.

На думку учасників проекту, поступовість запровадження ринку земель дозволить уникнути різкого накопичення земель сільськогосподарського призначення одними групами населення і обезземелення інших. З іншого боку, суспільство також необхідно привчити до комфортному сприйняттю ринку земель, розвінчати цілий оберемок міфів про те, що він принесе тільки негатив.

«Якщо мораторій буде скасовано за тією моделлю, яку ми пропонуємо, ринок якийсь час буде працювати з обмеженнями. Але поступові механізми дозволять відпрацьовувати той чи інший напрямок, де можуть накопичуватися проблеми, проводити дерегуляцію, або, навпаки, посилювати юридичний вплив держави у тих чи інших питаннях», — вважає Павло Кулинич.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою