Через земельний мораторій проти України можуть позиватись 7 млн громадян

21 листопада 2018 683 0
Земля
Kurkul.comЗемля

Україна може отримати до 7 млн позовів від своїх громадян, права яких порушені мораторієм на продаж землі. Такою думкою поділилась суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська. Про це повідомляє Eurointegration.com.ua.

Нагадаємо, ЄСПЛ визнав мораторій на продаж земель в Україні таким, що порушує право на власність, гарантоване Першим протоколом до Європейської конвенції з прав людини.
Щодо грошових компенсацій українцям — у рішенні відсутні чіткі ствердження з цього приводу.

«Немає чіткого твердження, що це точно станеться. Суд був дуже-дуже обережним щодо цього чутливого питання. Ми добре пам’ятаємо сумний досвід із пілотною "справою Іванова", після якої до нас надійшло тисячі схожих скарг», — зазначає Ганна Юдківська.

Та все ж українці мають право звертатися до ЄСПЛ. Проте за словами судді ЄСПЛ, є сподівання, що все ж таки не дійде до 7 млн скарг з приводу мораторію.

«Розраховую, що держава буде діяти добросовісно, і ми цього уникнемо: мораторій якимось чином буде змінений і більше не означатиме абсолютно непропорційного втручання держави у право власності індивідуума», — зазаначає вона.

Ганна Юдківська повідомила, що це питання стоїть у пріоритеті також для Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ), де від України вимагають план дій, щодо проведення змін.

«Причому немає вимоги повністю скасувати мораторій вже завтра. Але держава має щось зробити для 7 млн своїх громадян, щоб не допустити подальшого порушення їхнього права власності», — додає суддя ЄСПЛ.

Виконано за допомогою Disqus