Безпілотники внесуть до держпрограми компенсації вартості сільгосптехніки

23 листопада 2018 75 0
Дрон
Kurkul.comДрон

На засіданні Верховної ради 20 листопада народні депутати розглянули законопроект №8275 про внесення змін до Закону «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу», який передбачає надання сільгоспвиробникам компенсацій за придбання вітчизняної сільгосптехніки. Змінами пропонується внесення до програми компенсацій безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Про це повідомляє Unn.com.ua.

За словами ініціаторів законопроекту, відносно недорогі та малозатратні в експлуатації, дрони наразі ефективно використовуються для оперативної оцінки полів і локального внесення ЗЗР.

«Наразі розвиток технологій діагностики та оцінки стану рослин за допомогою безпілотних літальних апаратів гальмується відсутністю державної підтримки впровадження даної технології», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

До того ж таке обладнання вимагає високого рівня кваліфікації користувача, оскільки отриману інформацію необхідно інтерпретувати — виявити індикатори та встановити їх зв'язок з конкретними характеристиками стану рослин, і, як результат, конкретні рекомендації щодо виконання тих чи інших технологічних операцій.

При цьому, ще однією проблемою для впровадження безпілотників та інших інноваційних технологій є небажання сільгоспвиробників переходити на використання інноваційної техніки через її високу вартість. У великій мірі доля впровадження технологій, якими б унікальними і ефективними вони не були, залежить від інвестицій зацікавлених компаній і аграріїв.

Вирішити вищевказані проблеми пропонується шляхом розширення переліку техніки і обладнання для агропромислового комплексу, що підлягає компенсації вартості, в частині надання бюджетної підтримки на дрони.

Виконано за допомогою Disqus