На Київщині вирощують унікальну енергетичну культуру

26 листопада 2018 1590 0
На Київщині вирощують унікальну енергетичну культуру

Вже два роки поспіль у УкрНДІПВТ ім. Леоніда Погорілого, що знаходиться у селі Дослідницьке Київської області, триває експеримент з вирощування незвичного для України дерева — павловнії. Про це повідомляє agro-business.com.ua.

Читайте більше: Павловнія. Який прибуток ховають в собі ці високі дерева?

За цей час дерево вже встигло вирости у висоту до 5 м і до 12 см  у діаметрі стовбура.

Самі дерева висаджені поблизу траси Київ — Біла Церква.

Павловнія  може вирішити безліч проблем, завдяки тому, що це дерево здатне виростати до 5 м за рік, а його деревина має дуже високу ціну і може використовуватися при виробництві меблів, яхт, музичних інструментів, біо-газу тощо.

З 1 га  можна отримати за 5-6 років до 400 м куб. товарної деревини, тоді як її вартість коливається в межах $100/м куб.

Також це дерево не виснажує родючий шар ґрунту, дає нові пагони після вирубки і не вимагає повторної посадки дерев  упродовж  повних 4-5 робочих циклів. Тобто після кількох вирубок павловнія буде проростати знов і знов. Живе дерево довго — від 70 до 100 років.

На 4 рік дерево починає цвісти і є добрим медоносом.З 1 га можна зібрати до 700 кг меду.

Читайте за темою: Математика агробізнесу: вирощування павловнії

Саме дерево невибагливе до ґрунтів та не потребує частих поливі (щоправда в піщаній землі дерево таки потребує постійних поливів).

Розмножується дерево 3 способами: вирощується з насіння, розмножується вегетативно та виводиться штучно методом  Ін Вітро у лабораторіях.

Найбільшою проблемою залишаються морози.

Сьогодні продавці насіння та розсади заявляють, про те, ще дерево здатне витримувати тривалі морози до 30 градусів. Однак на практиці, в господарстві цього ще не відчули. Найближча зима покаже, як павловнія зможе переносити українські морози. 

Виконано за допомогою Disqus