Математика агробізнесу: вирощування павловнії

Математика агробізнесу: вирощування павловнії

Математика агробізнесу 18 червня 2018 36014 0

Павловнія (Paulownia) або адамове дерево, яке також називають «фенікс» — представник м'якої породи дерев, що набирає біомасу до 150-180 т/га за три роки і росте з неймовірною швидкістю (3-5 м на рік). Всього у світі налічується до 20 видів цього дерева, 6 з яких висаджують для промислових плантацій.

У Китаї павловнія широко застосовується не тільки в народній медицині, а й у фармацевтиці, а насіння є джерелом виробництва технічного масла.  Дерево користується підвищеним попитом у виробництві меблів, фанери, в авіа- і суднобудуванні, при виготовленні музичних інструментів, сувенірів, іграшок, спортивного інвентарю. Насадження цієї культури здатні запобігати ерозійним явищам у родючих ґрунтових горизонтах, відновлювати в найкоротші терміни ділянки землі, постраждалі від пожеж, зсувів, селів та інших природних руйнувань.  

Останнім часом, із пошуком альтернативних джерел енергії, дерево отримало велику популярність у біоенергетиці, бо темпи росту павловнії дійсно вражають — за 9 років можна отримати зріле дерево. Технологія вирощування швидкорослих дерев дозволяє за короткий термін отримати якісну ділову деревину, зберігаючи дерева, термін відтворення яких становить від 50 років. Листя павловнії унікальні за своїм хімічним складом — містять до 20% протеїнів (білків), за смаковими характеристиками нагадують зелень люцерни, конюшини, тому є цінним кормом у тваринництві.  

Нещодавно для прискорення розвитку «зеленої» енергетики в Україні компанія «Павловнія Груп Україна» почала вирощувати один із штучно виведених видів цього дерева - Paulownia Clone in Vitro 112® (Павловнія Клон ін. Вітро 112®), що здатний виживати і розвиватися в екстремальних умовах (від -25/-27°С до +45°С).

Читати по темі: Павловнія. Який прибуток ховають у собі ці високі дерева?

Павловнія на 30% легша за інші породи дерев, росте рівно, не схильна до усихання, їй властива висока стійкість до шкідників і хвороб. Сучасні технології плантаційного вирощування Paulownia Clone in Vitro 112® для виробництва ділової деревини дозволяють за 5-річний період із 1 га отримати від 400 м³ якісної деревини.

Біологічні особливості

Оптимальними умовами для вирощування Paulownia Clone in Vitro 112® є легкопроникні ґрунти чи супіски із рівнем рН в діапазоні від 5,1 до 8,9, де грунтові води мають залягати в межах 2-6 м, бо рослина не любить перезволоження. Крім того, опади в регіоні мають становити 400-800 мм/год. Якщо кількість опадів нижча, то варто застосовувати додаткове зрошення.

Для вирощування павловнії не потрібні якісні землі сільгосппризначення. Можна використовувати малородючі землі, які не будуть конкурувати з землями, що використовуються для вирощування сільськогосподарських культур. Але перед закладкою плантації необхідно провести бонітування ґрунту та його аналіз, щоб спланувати подальші дії для оптимізації умов. Павловнія може рости на сонці і в півтіні, не любить сильних вітрів (особливо в перші роки розвитку), бо вони можуть викликати пошкодження листя аж до опадання.

Технологія вирощування

1.  Обробіток ґрунту

Ділянку, призначену для посадки, спочатку вирівнюють, звільняють від бур'яну, кущів, дерев, великих каменів і пеньків, якщо вони є. Для росту і розвитку павловнія вимагає глибоко зораного ґрунту. Готувати ґрунт найкраще з осені. За зиму земля добре вляжеться і насититься вологою. Навесні, при наявності потрібної температури, відразу можна приступати до висадки.

Залежно від розташування майбутньої плантації і концепції обробітку розрізняють такі процедури:

  • Оранка і підготовка до посадки
    Підготовка ріллі і подальша передпосадкова обробка включає боронування або аналогічні процедури. Плантації для біомаси часто вирощують при використанні плівок для мульчування, бо в цьому випадку пріоритетом є придушення розвитку бур'янів.
  • Глибока оранка і плівка для мульчування
    Ділянки, які довгий час перебували під паром, або місця з підвищеним ризиком ерозії не повинні потрапляти під всю зону обробки. У цьому випадку рекомендований метод мінімального обробітку. Для запобігання забур’яненості поверхню слід заздалегідь обробляти гербіцидом по всій площі.

Після закінчення посадки міжряддя обробляють за допомогою фрези. Необхідно обов'язково стежити за достатнім ущільненням ґрунту. Попри застосування загального гербіциду, ґрунт знову покриється бур'янами, тому в цьому методі може переважати використання плівки для мульчування.

У перші два роки рекомендується розпушування міжрядь за допомогою дисків (глибина не більше 10 см). Глибину обробки вибирають залежно від місцевих умов.

2. Посадка

Молоді рослини павловнії дуже чутливі до заморозків і повинні висаджуватися тільки при відсутності пізніх заморозків, завжди потрібно враховувати регіональні особливості. Норма висадки Paulownia Clone in Vitro 112®  — 625 шт/га.

Підготовлену ділянку розбивають на квадрати 4х4 м. Ямку для рослини викопують невелику — трохи більшу за горщик, у якій знаходиться саджанець. Акуратно, щоб не травмувати кореневу систему, павловнію витягують із контейнера і ставлять у викопану ямку нижче поверхні землі максимум на 2 см. Коли яма буде заповнена землею і утрамбована, навколо дерева роблять лунку (рів) діаметром 40 см, глибиною 5-7 см, куди проводитимуть полив. Плантації не слід закладати пізніше кінця травня.

При вирощуванні Paulownia Clone in Vitro 112® має 4-5 циклів проростання і не вимагає повторної посадки.

3.  Система живлення

Варто проводити регулярний аналіз ґрунту для визначення кількості поживних елементів, таких як фосфор, калій і магній, а також поточного рівня кислотності (рН). Якщо виникає дисбаланс, необхідно виправити це за допомогою внесення добрив. Для позакореневого живлення рекомендується вносити органічне біоактивне добриво. Традиційно  біоактивні стимулятори росту з інформаційним забезпеченням містять корисну мікрофлору і повний комплекс мікроелементів, гумінових і фульвокислот, збільшуючи врожайність у два і більше разів. Навіть при вирощуванні на бідних ґрунтах в екстремальних умовах пригнічують борошнисту росу, парші, плодову і сіру гнилі, плямистість. Під час подальшого зростання Paulownia Clone in Vitro 112® слід звернути увагу на достатній запас азоту і калію. Хлоровмісні калійні добрива не слід використовувати, оскільки вони можуть негативно впливати на рослину.

4.  Система зрошення

alt

Відразу ж після посадки павловнії необхідно здійснити полив. Приблизно 3-5 л води на рослину буде досить, щоб досягти доброго контакту з кореневою системою, а так само звести шок рослини до мінімуму. При малих запасах води павловнії необхідний хороший запас калію. Глибока коренева система повинна мати можливість поглинати воду на глибині декількох метрів. Сходи, які не цілком   розвинули кореневу систему в рік посадки, мають підвищений ризик засохнути. Тому в особливо спекотне та сухе літо на нових посадках павловнії необхідно обов'язково подбати про полив.

Якщо випадає понад 600 мм річних опадів, цього, як правило, досить для нормального росту Paulownia Clone in Vitro 112®. Якщо опадів менше, слід застосувати зрошувальну систему, зокрема, крапельне зрошення. Раз чи двічі на тиждень треба давати близько 30 л води на рослину.

5.  Догляд

Існує низка вимог для правильного зростання штамбу — нижньої частини стовбура від кореневої шийки до перших гілок.

  • Технічний зріз
    Павловнія  в рік  посадки більшу частину своїх ресурсів витрачає переважно на розвиток кореневої системи, тому рекомендується зрізати пагони навесні наступного року (орієнтовно в середині квітня, після того, як пройдуть всі приморозки). У перший рік рослина буде формувати тільки коріння. Із початком нового сезону вирощування від кореневої системи павловнії видаляють нові пагони, які набагато товстіші і вищі, ніж торішні. Завдяки більшому діаметру стовбура підвищується можливість перенесення достатньої кількості води і поживних речовин.
  • Обрізка паростків
    Навіть у регіонах із відносно м'якою зимою верхівка пагона (10-15 см) підмерзає. Причина — до кінця періоду вегетації молоді пагони не дерев'яніють. Для отримання високоякісної деревини потрібно, щоб дерево мало довгий і прямий стовбур. У перший і другий рік після технічного зрізу видаляють молоді новоутворені, ще не задерев'янілі зелені пагони (пасинки), що не перевищують в розмірі 10-12 см, залишаючи стовбур гладким.
  • Видалення рослин-конкурентів
    Павловнія є дуже конкурентоспроможною рослиною, особливо у своїй початковій фазі. Тому на плантації необхідно забезпечити регулярне видалення будь-якої конкуруючої рослинності, особливо протягом перших 2-3 років.

6.  Підживлення

Для Paulownia Clone in Vitro 112® застосовують два види підживлення: кореневе і по листковій масі. Кореневе підживлення рослин передбачає полив рослин робочим розчином: 1 кг пастоподібного біодобрива «Смарт Ферті/Клон 112®» на 100 л води з площею поливу 20-100 м². Підживлення  по листковій масі проводять шляхом обробки рослин робочим розчином: 1 кг пастоподібного біодобрива «Смарт Ферті/Клон 112®» на 150 л води.

7. Заготівля деревини

Заготовляти деревину павловнії можна після трьох повних років росту. Після першої вирубки дерево росте швидше без будь-яких додаткових інвестицій. Рослина за п’ять років виростає до 15-20 м, після зрізування за такий самий період регенерує до попередніх розмірів. При дотримані рекомендацій на п’ятий рік після висадки фермер отримує 400-600 м³/га якісної ділової деревини.

Підприємницька діяльність із вирощування павловнії

1. Обґрунтування бізнес-проекту із вирощування павловнії

Основний продукт, що виробляється з павловнії, — деревина. Попит на деревину у світі, згідно зі статистичними даними ФАО, невпинно зростає. Щорічний показник збільшення попиту становить 1-2%. Основні світові імпортери — Китай (39%), Австрія (7%), Німеччина (7%). Дерево має високий потенціал і в Україні. Він полягає в тому, щоб замінити продукти, котрі наразі імпортуються з тропічних лісів по всьому світу. Очікується, що протягом найближчого десятиліття через посилення правил ведення лісозаготівель та вичерпання ресурсів тропічних лісів обсяг імпортованої деревини буде ще меншим.

Якщо порівнювати з металами, то павловнія з-поміж дерев відповідає алюмінію серед металів. Вага 1 м³ павловнії становить близько 290-310 кг, a деревина-кругляк коштує близько 100-120 €/м³. На дотик і вигляд нагадує ясен.

Дерево легке в переробці, піддається фарбуванню, лакуванню і склеюванню. Має достатньо високу водостійкість і стійкість до займання. Підходить в якості покрівельного матеріалу. Володіє хорошими теплоізоляційними (холод і/або тепло) якостями. У будівництві можна використовувати як фанеру і як внутрішній і зовнішній ізоляційний матеріал.

Згідно з попередніми розрахунками, вирощування павловнії в аграрній галузі є прибутковим й інвестиційно привабливим. Крім того, значна перевага роботи з павловнією — це інноваційність бізнес-ідеї для реалій України при значному її поширенні в Європі та Азії.

Варто відзначити, що листя павловнії росте швидко і має дуже велику ємність переробки діоксиду вуглецю (СО2). Плантація Paulownia Clone in Vitro 112® розміром 1 га здатна за рік переробити 120-140 т діоксиду вуглецю. Особливо велике листя у тих дерев, що ростуть перший та другий рік. Вони можуть досягати до 1 м в діаметрі та допомагають у боротьбі із забрудненням повітря. Завдяки високому вмісту азоту листя можна використовувати як корм для худоби і добрива.

Павловнію використовують у якості альтернативного джерела енергії — виробляють із біомаси біоетанол.  У якості біоенергетичного дерева Paulownia Clone in Vitro 112® має надзвичайно високу енергетичну цінність — 4211,06 ккал/кг. Тобто 2 кг павловнії приблизно дорівнюють 1 л дизельного пального.

Мед із квітів павловнії смачний, ароматний, світлого кольору, нагадує акацієвий, з лікувальними властивостями. Із плантації в 1 га можна отримати близько 700 кг меду. Тож буде цілком доцільно встановити пасіку поблизу плантації павловнії.

Посадка павловнії є не тільки економічно ефективним бізнесом, а й у великих масштабах істотно впливає на покращення стану навколишнього середовища у всьому світі.

2.  Стартова площа і виробничі потужності для промислового вирощування

Основні витрати при закладці плантації павловнії –— це земля, саджанці та догляд за плантацією (добрива, техніка для обробітку ґрунту та для боротьби з бур’янами, людська праця).

Використання 5-річного циклу та висадки «револьверного» типу дає можливість починати роботу з невеликих інвестицій і мати щорічний прибуток уже після п’ятого року.

Для максимальної рентабельності фахівці рекомендують висадку саджанців по 2 га щорічно саме протягом 5-6 років. У результаті після закінчення висадки п’ятої плантації

— перша вже готова для зрізу. Отже, оптимальна площа для початку вирощування Paulownia Clone in Vitro 112® складає 10-12 га.

3.  Потенційні інвестиції в обладнання та агрохімію

Для обробітку спеціальної техніки не потрібно. Знадобиться лише трактор для обробітку поля, плуг та дискувальне знаряддя для боротьби з бур’янами.

Висадку саджанців та валку деревини здійснюють вручну. Кількість та склад добрив розраховують тільки після оцінки якості грунту.

4.  Особливості підприємницької діяльності

  • Бізнес із вирощування павловнії буде успішним завдяки таким факторам:
  • Ринок збуту не обмежений географією та обсягами замовлень. Потенційний клієнт відчуває гостру потребу в продукті;
  • Безвідходне виробництво бізнесу;
  • Багаторічний прибуток (3-5 циклів росту дерева можна використовувати без повторної висадки);
  • Тривалий термін зберігання продукту, відсутність особливих умов зберігання і прості умови упаковки й транспортування.

Математика бізнесу

Капітальні витрати:

Техніка та обладнання

Для обробітку плантації перед посадкою знадобиться трактор та плуг. Трохи згодом дискувальне обладнання для роботи між рядами павловнії і боротьби з бур’янами.

Вартість такої комбінації техніки залежить винятково від вибору самого фермера. Наприклад, на біржі сільгосптехніки Traktorist.ua ціни на колісні б/в трактори і дискові борони стартують від 1000 €.

Однак завжди можна скористатися послугами оренди трактора та супутнього обладнання для обробітку грунту, оскільки ця техніка не є специфічною.

Також необхідно врахувати придбання і монтаж системи крапельного зрошування на плантації. Саме така система дозволить подавати воду безпосередньо у прикореневу зону рослини регульованими малими порціями з допомогою спеціальних дозаторів- крапельниць. Дозволяє радикально зменшити кількість води для поливу і суттєво раціоналізувати її витрати.

Додатково може виникнути потреба в обладнанні сушарки для деревини або спеціального місця для сушки на відкритому повітрі.

У разі вирощування павловнії для біомаси необхідна установка для ферментації. Якщо в господарстві планують перейти на виробництво твердого біопалива з павловнії та виробляти біоенергію для власних потреб чи на продаж, то варто обладнати спеціальні біокотельні.

Земля

Ціна оренди 1 га землі в різних регіонах України коливається від €20-115/га і вище на рік. Отож, до уваги візьмемо середню цифру вартості оренди землі в Україні — €115.

Обробіток ґрунту

Павловнія потребує зораного ґрунту. Тож орієнтуючись на усереднені ціни на послуги оранки, розглянемо такі витрати при обробітку земельних ділянок:

Спеціалісти, що є офіційними дистриб’юторами саджанців павловнії в Україні, додатково можуть запропонувати послуги з розбивки земельної ділянки для висадки павловнії та послуги безпосередньо з посадки саджанців. Здебільшого ціна розбивки земельної ділянки складає €225/га. Відповідно на плантації в 3 га доведеться витратити ще €675, на 5 га — €1 125.

Посадковий матеріал

Вартість саджанця павловнії Clone in Vitro 112® становить 7,20 €/шт. При нормі висадки 625 шт./га і схемі 4х4 м витрати на посадковий матеріал для закладки 1 га плантації складуть 4 500 €. Для висадки павловнії на площі 3 га за тією ж схемою на саджанці доведеться витратити 13 500 €. Саме стільки коштуватиме купівля 1875 саджанців. Щоб придбати 3 125 саджанців і висадити їх на 5 га знадобиться 22 500 €.

У цьому випадку дистриб’ютори саджанців теж пропонують послуги висадки павловнії. Свою роботу на 1 га вони оціюнють у 450 €. Можна висаджувати саджанці самстійно

Догляд

Полив і підживлення для павлонії є вирішальними факторами росту у найближчі три роки після висадки, тому обов’язково необхідно передбачити ці витрати у кошторисi. За умови висадки в квітні-травні до початку осені саджанці павловнії варто поливати 1 раз на тиждень. Вартість процесу на 1 га оцінюють у 700 €.

Аналогічно 1 раз на тиждень проводять підживлення коренів та біомаси. Це обійдеться в перший рік у 270 €/га.

Також у перший рік теж необхідно проводити дискування землі між деревами. Протягом сезону необхідно зробити цю процедуру п’ять разів. Такі роботи на 1 га обійдуться в 225 €.

Рекомендаційний характер також має застосування спеціального волокна та плівки для мульчування на плантації. Для цього доведеться викласти ще близько 500 €.

Валка

Витрати на заготівлю під час рубок лісу в різних регіонах України варіюються від 5-13 €/м³ деревини. Отож, після 5-річного циклу росту Paulownia Clone in Vitro 112® та виходом у середньому 400 м³/га варто внести у потенційні витрати ще 2 000-5 000 € на послуги валки за умови залучення сторонніх служб.

Однак за умови циклічної висадки павловнії на власній плантації фермер на 3 рік може розглядати формування власної бригади лісорубів із трьох осіб для валки павловнії у своєму господарстві та надання аналогічних послуг в інших регіонах на вимогу. Варто враховувати, що зарплата лісоруба в Україні варіюється в межах 180-320€, а також працівники мають бути офіційно працевлаштовані згідно чинного законодавства України.

Оплата найманої праці

Разова робота найманих працівників для посадки 1 га павловнії обійдеться близько €450. Догляд за плантацією павловнії в 1 га під силу двом працівникам із мінімальною зарплатою по €100/місяць. Додатково варто врахувати роботу двох охоронців на плантації із розрахунку €150/місяць.

Логістика продукції

Для того, що розширити ринки збуту своєї продукції, фермеру, який вирощує павловнію, варто подбати про правильну організацію логістики своєї продукції. Для цього в господарстві має бути транспортний засіб для вантажоперевезень. Кількість і потужність транспорту має відповідати обсягам виробництва продукції з павловнії.

Але оскільки деревина павловнії не є специфічною, то завжди можна скористатися послугами служб логістики. Спеціалісти таких служб часто мають великий досвід у перевезеннях лісоматеріалів і можуть врахувати всі логістичні нюанси.

Співвідношення витрат і чистого прибутку

Загалом, закладка 1 га плантації павловнії обійдеться фермеру приблизно в 6830 €. Протягом наступних двох років на обслуговування і догляд 1 га павловнієвого саду доведеться витрачати в середньому по 1300€. Загалом, 5-річний цикл саду вимагатиме інвестицій в сумі близько 10000 €.

 

Закладка 3 га плантації та її обслуговування протягом п’яти років павловнії коштуватиме близько 28 000 €. Однак при загальному виході 1 385 м³ деревини чистий прибуток від її продажу складе приблизно 111 000 €.Натомість на 5-й рік росту Paulownia Clone in Vitro 112® середньостатистичний вихід деревини складе 463 м³/га. При її середній ринковій вартості кругляка павловнії 100 €/м³ за цей обсяг можна виручити близько 45 000 €. Чистий прибуток складе орієнтовно 36 000 €. При цьому не враховуючи додаткову можливість продажу пеллетів чи брикетів, а також збір та реалізація павловнієвого меду.

Плантація павловнії в 5 га обійдеться на суму близько 45 000 €. Однак чистий прибуток від продажу кругляка можна рахувати в сумі 186 000 €.

Збут

На 5-й рік після посадки дерево Paulownia Clone in Vitro 112® сягає висоти близько 17-20 м і має в діаметрі ~ 30 см, тож після спилювання й обрізання на виході фермер отримає відмінну деревину та торгові форми твердого біопалива.

Реалізацію висоякісної деревини павловнії можна організувати через трейдерів або напряму в будівельні чи меблеві компанії. Також можна організувати переробку біомаси безпосередньо в господарстві та реалізовувати тверде біотопливо у вигляді повного необробленого дерева, тріски, дробленої деревини, кругляка, в’язки, пилу, муки, тирси, стружки, брикетів та гранул (пеллетів).

©  Катерина Капустіна, Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2018 р. 
Матеріал було підготовано за інформаційної підтримки компанії Paulownia Group Ukraine.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою